{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog niskog vodostaja pomor ribe u rijeci Bosni, slična situacija i u drugim rijekama

21.8.2015. u 08:05
20
52
Zbog niskog vodostaja pomor ribe u rijeci Bosni, slična situacija i u drugim rijekama
20
Posljednjih dana rijeka Bosna nije rijeka, to je potočić, a najtačnija tvrdnja bi bila da je rijeka Bosna ovih dana otvorena kanalizacija zbog nelegalnih kanalizacionih priključaka, smatraju u Udruženju građana Bistro.
Odmah nakon vodozahvata na Bačevu, ova ljepotica, na dijelu koji ribolovci zovu "Mala Bosna", ima jedva primjetan tok.

Kod Rimskog mosta je pregrađena branom od kamena izgrađenom od strane izletnika u svrhu čuvanja gajbi piva, sokova i lubenica dok se hlade u njenoj vodi. I tu se vidi stvarna količina vode koja teče rijekom.

Već sa prvim kućama tu su i nelegani kanalizacioni priključci, pa i jedan kolektor i prečistač otpadnih voda za koji mještani kažu da godinama ne radi. I tu već počinje ljetni miomiris koji se osjeti i uz rijeku Miljacku.

"Kada je količina čiste vode rijeke Bosne dovoljna da ribe pronađu struje koje nose tu čistu vodu, ili makar razrijeđenu koncentraciju otpadnih voda, ribe i ostali stanovnici nekako i prežive. U situacijama poput ove posljednjih dana, čak i najotpornije, gagice, skončaju svoje živote", rekao je Senad kapo iz Udruženja građana Bistro.

Bosna nije jedina rijeka koja je ovih dana presušila, i rijeka Misoča je potpuno presušila i na njoj je nastao veliki pomor riba i rakova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: