"Narušena sigurnosna situacija"
0

Zbog nevremena zatražena hitna sjednica Kolegija Skupštine KS

Sarajevo-x.com
Predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com))
Predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com))
Klub poslanika Socijaldemokratske unije, Bh. patriotske stranke i samostalna zastupnica Mira Jurić uputili su dopis predsjedavajućoj Skupštine Kantona Sarajevo Mirjani Malić u kojem traže hitno sazivanje sjednice Kolegija Skupštine zbog narušene sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo kao posljedice elementarnih nepogoda.

Klub poslanika SDU, BPS i samostalna zastupnica Mira Jurić zahtijevaju da se na sjednicu Kolegija pozovu načelnici općina i predstavnici kantonalnog i općinskih štabova civilne zaštite, kako bi se dobila cijelishodna informacija o stanju u Kantonu Sarajevo nakon pričenjenih materijalnih šteta poslije elementarnih nepogoda koje su zadesile Kanton Sarajevo.

"Smatramo da je Kolegij Skupštine dužan, da na osnovu informacija koje budu prezentirane, a u skladu sa velikim materijalnim štetama pričinjenim i nebrigom, te sporošću reagovanja nadležnih organa i institucija, sazvati i sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo u hitnom roku radi analize urađenog i donošenja novih zaključaka obavezujućih za sve institucije i organe u Kantonu Sarajevo. Dosadašnje stanje opravdava naš zahtjev, jer situacija u Kantonu Sarajevo nam daje za pravo da budemo kao izabrani predstavnici naroda apsolutno nezadovoljni rezultatima dosadašnjih aktivnosti", navodi se u dopisu i dodaje:

"Također, tražimo da se rukovodstvu Skupštine Kantona Sarajevo i poslanicima da pisana informacija vezana za stepen i način realizacije zaključaka Vlade Kantona Sarajevo nakon proglašenja vanrednog stanja u Kantonu Sarajevo, na osnovu čega će se od Kolegija Skupštine, tražiti hitno sazivanje Sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. U slučaju da ne prihvatite ovaj naš zahtjev, tražimo da nam pismenim putem odgovorite koji su to razlozi, zbog kojih eventulano odbijate ovaj zahtjev. Molimo Vas da o ovom zahtjevu upoznate sve članove Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo kao i medije".