Osuda napada
158

Zbog neusvojenog izvještaja predsjedavajuća Skupštine u Goraždu izvrijeđana na ulici

Piše: E. A.
Edita Velić
Edita Velić
Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić tvrdi kako je danas nakon sjednice skupštine na ulici napadnuta od strane direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ovog kantona Hameda Topuza, a slučaj je prijavljen policiji.

Velić se ovim povodom oglasila na društvenim mrežama, tražeći od Vlade BPK Goražde da hitno smjeni direktora zavoda. Oglasio se i Kantonalni odbor DF-a na čijem je čelu Edita Velić, osuđujući napad.

"Danas sam, hodajući ulicom, bila izložena najgnusnijim psovkama i pljuvanju od strane direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde jer zastupnici u Skupštini nisu usvojili Izvještaj ove ustanove. Slučaj je prijavljen MUP-u Kantona. Želim istaći da sam posebno pogođena činjenicom da mi se upućuju psovke u mjesecu Ramazanu kad postim", napisala je Velić na svom Facebook profilu.

[FBPOST]https://www.facebook.com/editavelic2018/posts/2287859954607753[/FBPOST]

"Namjere pojedinaca koji su bili spremni na sve načine očuvati svoje pozicije i ostvariti zacrtani plan (a plan je bio da aktuelni direktor nastavi obavljati svoju funkciju, te da se u Zavod zaposle određeni kadrovi pojedinih stranaka iz opozicije koji su vratili svoje mandate i nisu zastupnici u Skupštini) su osuđene na propast. Hvalospjev da je Izvještaj Zavoda najbolji i kad je tendenciozan i fiktivan. Pamtimo vremena kad je Zavod bio u takvom suficitu da je i sam Kanton od Zavoda posuđivao. Na ovakav izvještaj i ponašanje osobe koja obavlja funkciju direktora se moj rahmetli prijatelj Ferid Pleh, nekadašnji direktor ovog Zavoda, sigurno okreće u grobu", napisala je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić.

"Tražim od Vlade BPK Goražde da direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja smijeni jer je njegovo ponašanje nedolično ponašanju direktora ove ustanove", poručila je Velić.

Nakon ovog oglasio se i Kantonalni odbor DF-a Goražde koji je najoštrije osudio napad na predsjedavajuću Skupštine BPK Goražde.

"Ovakav siledžijski pristup i postupak organa upravljanja, nosilaca javnih funkcija nisu demokratski već primitivni načini komunikacije, i ne smiju biti sredstvo za očuvanje vlastite pozicije u Zavodu zdravstvenog osiguranja BPK Goražde, niti je ova javna ustanova privatna svojina", ističu u DF-u.

Podsjetimo da na današnjoj trećoj redovnoj sjednici Skupštine BPK Goražde, godišnji i periodični izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za prošlu godinu nije dobio potrebnu većinu glasova.