Čavušoglu ostao sam
0

Zbog nesuglasica s Bećirovićem, Tadić napustio pres-konferenciju

FENA
Ognjen Tadić
Ognjen Tadić
Konferencija za novinare upriličena danas u Parlamentarnoj skupštini BiH nakon susreta predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevluta Čavušoglua s rukovodstvom PSBiH završena je tako što je predsjedavajući Doma naroda, Ognjen Tadić, napustio konferencijsku salu prije službenog okončanja konferencije nakon izraženih nesuglasica s izjavama predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisom Bećirovićem.

Naime, tokom konferencije za novinare Bećirović je upozorio da u BiH nije ugrožen samo njen evroatlantski put i Dejtonski mirovni sporazum nego i dejtonski mirovni proces.

Istaknuo je da neki lideri u Republici Srpskoj, kao što je bio slučaj s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom nedavno tokom razgovora u Italiji, žele da se povedu razgovori o secesiji, navodeći kao izgovor da se izbjegne "nekontrolirani raspad BiH".

Bećirović je rekao da o tome trebaju povesti računa Tužilaštvo BiH i institucije međunarodne zajednice, jer niko nema pravo dovoditi u pitanje teritorijalni integritet BiH.

Otvaranje zapaljivih tema, smatra on, neće biti od koristi nijednom narodu ili entitetu.

Nakon Bećirovića, svoju izjavu dao je i Čavušoglu, te je izgledalo da konferencija ide normalno.

Međutim, odgovarajući na posljednje novinarsko pitanje o tome da li smatra da Tužilaštvo BiH treba podići optužnicu protiv Dodika ili da visoki predstavnik treba da ga smijeni zbog tih izjava, Bećirović je rekao da međunarodna zajednica treba da radi ono što joj je dodijeljeno u Daytonu, a visoki predstavnik je vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma.

Kad je u pitanju Tužilaštvo BiH, Bećirović je rekao da nije na njemu da kaže da li nekoga treba optužiti ili ne, ali da Kazneni zakon BiH jasno propisuje kazne za rušenje teritorijalnog integriteta BiH.

Tada je reagirao Tadić, rekavši da posjetu visokog gosta ne treba koristiti "unutarnje obračune", te da Bećirović ovo ne može govoriti uime Parlamentarne skupštine BiH, nego samo kao lični stav.

Nakon toga je napustio salu prije formalnog okončanja konferencije za novinare i ne isprativši visokog gosta.