Sporna šifra
29

Zbog nesporazuma između PIO-a, Porezne uprave i općina upitan staž porodilja u Sarajevu

M. N.
Zbog nesporazuma koji postoje na relaciji općina u Kantonu Sarajevo, Porezne uprave i PIO-a, pojedinim porodiljama kojima općine uplaćuju zdravstvo i poreske obaveze staž nije priznat zbog šifre koja se različito vodi u općinama/Poreznoj upravi FBiH/PIO-u.

Kako su nam rekli iz Federalnog zavoda PIO, u njihovoj matičnoj evidenciji određeno razdoblje staža može biti neevidentirano zbog određene greške u dostavljenim podacima poput JMB-a ili manje uplaćenih sredstava, ali postoji i drugi problem za koji okrivljuju Poreznu upravu FBiH.

"Kada je riječ o stažu za vrijeme porodiljskog, postoje određeni tehnički problemi s evidencijom navedenog staža, koje treba riješiti Porezna uprava. Kada je riječ o procesu penzionisanja osoba koje imaju navedeni staž, Federalni zavod MIO/PIO, na osnovu uvjerenja izdatih od općina, donosi privremena rješenja o penziji, priznajući spomenuti staž. Taj staž, nažalost, nije moguće prikazati uvjerenjima o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji, koje izdajemo korisnicima, sve dok se ne otklone navedene tehničke poteškoće", rekao nam je Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Zavoda PIO.

U Poreznoj upravi FBiH opet tvrde da ne postoje razlozi da ne priznaju uplate doprinosa koje vrše općine u Kantonu Sarajevo za trudnice/porodilje tokom trudničkog/porodiljskog odsustva, ali potvrdili su da se uplaćeni doprinosi ne prikazuju u Uvjerenju u njihovoj bazi.

"Porezna uprava FBiH u okviru svoje nadležnosti poduzima aktivnosti kako bi se uplaćeni doprinosi za trudnice/porodilje, koje plaćaju općine, prikazivali na Uvjerenju o uplaćenim doprinosima (JS 3650). Iako se uplaćeni doprinosi trenutno ne prikazuju u Uvjerenju u bazi PU, to ne može biti smetnja za ostvarivanje prava iz oscijalnog osiguranja ukoliko je isplatilac, u konkretnom slučaju općina, dostavio propisane mjesečne obrasce MIP 1023 s uplaćenim doprinosima koje je PU poslije kontrole dostavila nadležnim fondovima", kazali su iz Porezne uprave FBiH.

Ali ovo je napravilo problem određenom broju porodilja koje su slali s jednog šaltera na drugi, a institucije "prebacivale lopticu" s jedne na drugu. Iako većina porodilja ne bi trebala imati problem kada se jednog dana penzionišu, problem mogu imati njihova maloljetna djeca ukoliko ostanu bez majke, a imaju pravo da ostvare penziju.

To se desilo Ameru M. iz Sarajeva, čija je supruga iznenada preminula u septembru ove godine. Imaju troje maloljetne djece za koju je u Zavodu PIO pokrenuo postupak za ostvaraivanje prava na porodičnu penziju za djecu.

"U Zavodu PIO su mi rekli da ne priznaju staž i doprinose koje su općine, u ovom slučaju Novo Sarajevo i Ilidža, uplaćivale za suprugu dok je bila na porodiljskom odsustvu za 2012., 2013., 2017. i 2018. godinu, jer općina nije dostavljala MIP obrasce (mjesečni izvještaj o plaćama) i jer su pogrešno popunili obrasce te se ne mogu evidentirati plaćeni doprinosi. Općina ne želi da ispravi grešku, kažu da je Porezna uprava FBiH nadležna, jer nije rasknjižila uplate. Porezna uprava kaže da je to u nadležnosti općina i Zavoda PIO. I to se tako vrti u krug bez ozbiljne namjere da se problem riješi", rekao nam je očajni otac.

Kontaktirali smo i Općinu Novo Sarajevo pitavši da li im je iko iz Zavoda PIO skrenuo pažnju na ovaj problem ili da li su eventualno predložili neko rješenje. Prema navodima iz Odsjeka za odnose s javnošću Općine, kazali su da im se niko nije obratio u vezi s ovim pitanjem.

"Uvidom u našu dokumentaciju, Općina Novo Sarajevo je redovno, pravovoremeno i na propisanim obrascima uplatila i pravdala uplaćene doprinose i poreze za porodilje u radnom odnosu koje se nalaze na porodiljskom odsustvu, kao i prateće spiskove. Sve se može potvrditi izdavanjem Uvjerenja iz službene evidencije koja se vodi i za te svrhe", kazali su u Općini Novo Sarajevo.