{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog neregularnosti u izboru rektora Naser Prljača podnosi tužbu

29.4.2014. u 18:46
0
18
Zbog neregularnosti u izboru rektora Naser Prljača podnosi tužbu
0
Kandidat za rektora Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Naser Prljača, podnijet će tužbu nadležnom sudu protiv stručnih tijela te visokoškolske ustanove i odgovornih osoba koji su, kako tvrdi, mimo statutarnih odredbi zakazali sjednicu Senata Univerzitata u Tuzli.
Naser Prljača (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Naser Prljača (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Još prije prvog kruga glasanja, u svom uvodnom ekspozeu, Prljača je najavio takvu mogućnost.

Nakon toga uslijedilo je glasanje. U finalni krug plasirali su se Naser Prljača i Enver Halilović, a otpao prof.dr Izet Žigić. Pobjedu je na koncu izvojevao Halilović rezultatom 27:16.

"Moj advokat će najvjerovatnije sutra podnijeti tužbu nadležnom sudu zbog uočenih neregularnosti. Statutom je predviđeno da se o sjednici njeni učesnici obavijeste najmanje pet dana prije početka. U ovom slučaju obavještenje je e-mailom stiglo tri dana prije sjednice što ukazuje kako nije ispoštovano pravilo o minimalnom roku za obavještavanje kandidata koji su se prijavili na konkurs za rektora", kaže Prljača.

U kuloarima se spominje kako Prljača nije imao podršku nijedne političke partije. Prljača tvrdi kako tužbu ne podnosi zbog sebe i, uslovno rečeno, poraza u finalnom krugu glasanja.

"Vrijeme će pokatati ko je izgubio - Naser Prljača ili akademska zajednica! Tužbu podnosim iz principijelnih razloga kako bi ukazao na uočene nezakonitosti na Univerzitetu u Tuzli", kaže Prljača.

Na Univerzitetu u Tuzli već je obilježen sličan slučaj. Zbog kršenja zakona, odnosno zbog nelegalnog izbora, nadležni sud u Tuzli je 2006. godine smijenio tadašnjeg rektora prof.dr. Izudina Kapetanovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: