BiH
0

Zbog nedolaska svjedoka odgođeno suđenje Oliveru Krsmanoviću

FENA
Suđenje Oliveru Krsmanoviću, optuženom za zločine u Višegradu, odgođeno je jer se tri svjedoka Tužilaštva BiH nisu pojavila na ročištu.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić rekao je da je Odjel za podršku svjedocima uspio razgovarati samo s Milojem Udovičićem, koji je rekao da zbog slabog zdravlja ne može putovati iz Priboja (Srbija).

Kako je predsjedavajući naveo, sa svjedocima Velisavom Stojkanovićem i Slobodanom Ikonićem, koji također žive u Priboju, nisu mogli stupiti u kontakt.

Tužilac Tužilaštva BiH Mirko Lečić kazao je da se radi o bitnim svjedocima za dokazivanje navoda iz optužnice.

On je najavio odlazak istražioca u Priboj, kako bi razgovarao sa svjedocima o razlozima zbog kojih neće da dođu i svjedoče pred Sudom BiH.

Krsmanovića optužnica tereti da je kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao u ubistvima, silovanjima i zlostavljanju bošnjačkog stanovništva u Višegradu.

Samardžić je rekao da Sud nema namjeru dugo čekati ove svjedoke, te da potpunu informaciju očekuje do 21. maja, za kada je zakazan nastavak suđenja, javlja BIRN - Justice Report.