Tužilaštvo BiH
0

Suđenje Krsmanoviću: Bošnjacima naređeno da izađu iz autobusa

Klix.ba
Na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH Sakiba Hodžić ispričala je kako je saznala za otmicu 16 bošnjačkih civila iz mjesta Sjeverin u Srbiji 22. oktobra 1992. godine.

Svjedokinja je navela da je zajedno sa suprugom Zumredinom, njegovim bratom Medredinom, kao i ostalim komšijama iz Sjeverina, svakodnevno autobusom putovala na posao u Priboj.

Dan uoči otmice, kako je rekla, prespavala je kod majke u Priboju, a kada je ujutro otišla na posao, od vlasnika radnje je saznala da su u mjestu Mioče svi Bošnjaci izvedeni iz autobusa.

“Pozvala sam komšinicu Miru i pitala je šta se desilo. Bila je potresena, plakala je. Samo je rekla da je to istina (...) Ona je bila u autobusu, i otišla sam do nje na posao. Rekla je da su u mjestu Mioče stajala uniformisana lica kod kafane ‘Amfora’ i zaustavila autobus”, ispričala je Sakiba Hodžić.

Ona se prisjetila da je od komšinice saznala kako je na prednja vrata autobusa ušao muškarac sa šubarom i kokardom na glavi, a na zadnja vrata drugi čovjek, koji je imao povez oko glave i nagaravljeno lice.

“Naredili su svima da pokažu isprave. Ko je bio Bošnjak, rekli su mu da izađe. Napolju je bilo još uniformisanih lica, a među njima i jedna žena. Vozač je molio, pokušavao da zaustavi izvođenje ljudi (...) Otvorili su ceradu, naredili im da uđu i odvezli ih niz cestu”, kazala je Hodžić.

Svjedokinja je rekla da je sutradan u novinama pročitala imena svih otetih i da je pisalo da su pobijeni u Višegradu.

Prema optužnici, Oliver Krsmanović je 22. oktobra 1992. godine u opštini Rudo učestvovao u zarobljavanju 16 bošnjačkih civila iz Sjeverina. Civili su, kako se navodi, iz autobusa izvedeni na dijelu puta koji prolazi kroz BiH, a potom odvedeni u “Vilinu vlas” u Višegradu, gdje su ih tukli drvenim palicama, a potom ubili.

Svjedokinja Hodžić je na fotografijama iz “Viline vlasi”, koje joj je predočilo Tužilaštvo BiH, prepoznala neke od otetih komšija, uključujući djevera Medredina Hodžića.

“Moja svekrva je preminula dva mjeseca nakon što je pronađen dio tijela mog djevera”, kazala je svjedokinja i dodala da je donja vilica Medredina Hodžića pronađena 26. maja 2012.

Suđenje Krsmanoviću, kojem su, kao nekadašnjem pripadniku Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na teret stavljeni i drugi zločini u Višegradu, bit će nastavljeno 26. marta.