BiH
3

Zbog nedolaska Salihovića odgođena rasprava o blokadi institucija BiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Dušanka Majkić predložila je danas da rasprava o tački dnevnog reda Razmatranje mišljenja Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost s prijedlogom zaključaka u vezi s blokadom institucija BiH od 5. do 7. juna 2013. godine, bude odgođena do sljedeće sjednice.

Naime, Majkić je primijetila da na sjednici nije prisutan glavni tužilac BiH Goran Salihović te je zatražila njegovo prisustvo na narednoj sjednici. Istog je mišljenja i poslanik Petar Kunić koji je ustvrdio da je "bespredmetno razgovarati o ovoj tački bez prisustva tužioca".

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH usvojila je zaključke kojima je Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH zadužena da održi sjednicu na kojoj će biti ispitana uloga OSA-e u tim dešavanjima na trgu ispred zgrada institucija BiH.

Vijeću ministara BiH naloženo je da donese i usvoji prijedlog mjera za postupanje policijskih agencija na nivou BiH u kriznim situacijama , a od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zatraženo je da ispita postupanje tužilaca Kantona Sarajevo i Tužilaštva BiH u vezi s događajima od 5. do 7. juna.

Zaključkom Komisije, od glavnog tužioca BiH zatraženo je da obavijesti Predstavnički dom da li je uopće izdao naredbu za prikupljanje informacija u vezi s blokadom institucija BiH, šta je Tužilaštvo BiH preduzelo povodom blokade, te na osnovu čega je zaključilo da u događajima pred zgradom institucija BiH nema elemenata krivičnog djela.

Usvojen je i zaključak kojim se Vijeće ministara BiH obavezuje da donese odluku o okupljanju građana ispred institucija BiH, kojom će biti utvrđen pojas u kojem se zabranjuje okupljanje, kako bi institucije mogle nesmetano da funkcionišu.

Poslanica Nermina Uzunović je zatražila da, ukoliko bude održano izjašnjavanje o ovoj tački dnevnog reda, poslanici glasaju o svakom zaključku pojedinačno.

Nakon pauze od 15 minuta koju je zatražio Klub SBB-a BiH, poslanici su pristupili izjašnjavanju o prijedlogu Dušanke Majkić. S 26 glasova "za", četiri "protiv" te tri "suzdržana", usvojen je prijedlog Dušanke Majkić te će se o ovoj tački raspravljati na narednoj sjednici.