Blokada vlasti
211

Zbog nedolaska ministara iz reda HDZ-a otkazana sjednica Vijeća ministara BiH

Piše: Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Zbog nedolaska ministara iz reda hrvatskog naroda otkazana je sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sazvao je za danas sjednicu državne vlade, a kako bi se napokon otkočili procesi u vezi s funkcionisanjem izvršne vlasti.

Naime, Vijeće ministara BiH više od mjesec nije održalo redovnu sjednicu, a mediji su u proteklom periodu spekulisali koja politička stranka je odgovorna za nefunkcionisanje i ovog nivoa državne vlasti.

Zvizdićevom pozivu danas se nisu odazvali ministri iz reda hrvatskog naroda, odnosno ministri u tehničkom mandatu koje je delegirala Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH. Ova stranka u Vijeću ministara BiH ima ministra finansija Vjekoslava Bevandu, ministra pravde Josipa Grubešu i ministricu odbrane Marinu Pendeš.

Ovakav način postupanja može se tumačiti i kao dodatni pritisak na bošnjačke političke stranke da popuste pred zahtjevima HDZ-a i SNSD-a te formiraju Vijeće ministara BiH. HDZ BiH ranije je zauzeo stav kako se Vijeće ministara BiH treba formirati bez ikakvih uslovljavanja.

Ovo predstavlja jednu vrstu pokušaja organizovane blokade najvećeg operativno-izvršnog tijela na nivou države BiH, što se preklapa s ranijom izjavom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da ministri iz reda hrvatskog naroda neće učestvovati u radu Vijeća ministara BiH. Na ovaj način blokada je pored Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH obuhvatila i Vijeće ministara BiH.

Podsjećanja radi, zvanični stav SDA, najvažnijeg partnera HDZ-a i SNSD-a u formiranju državne vlasti, jeste da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti uspostavljen tek nakon što Vijeće ministara BiH usvoji Prvi godišnji nacionalni plan (ANP), što je uslov za potpunu aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-u. Ovaj stav podržao je i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

Proteklih dana funkcioneri SNSD-a javno su zagovarali da BiH odustane od ANP-a, odnosno MAP-a te da saradnju s NATO-om bazira isključivo u okviru Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) po uzoru na Srbiju.