|

Zbog Kurban-bajrama moguće pomjeranje Općih izbora?

Zbog Kurban-bajrama moguće pomjeranje Općih izbora?
25
S
SRNA
30.1.2014. u 10:04
219
komentara
25

dijeljenja
Zbog Kurban-bajrama moguće pomjeranje Općih izbora? Reis Kavazović na sastanku sa Mikićem i Arnautovićem (Foto: Rijaset.ba)
Ovogodišnji Opći izbori u BiH moguće je da ne budu održani prve nedjelje u oktobru zbog podudaranja sa obilježavanjem Kurban-bajrama, a Centralna izborna komisija (CIK) sačekat će mišljenje Rijaseta Islamske zajednice u BiH.
Portparolka CIK-a Maksida Pirić izjavila je Srni da se prema Izbornom zakonu izbori održavaju prve nedjelje u oktobru ukoliko se taj dan ne poklapa sa vjerskim praznikom.

Ona je dodala da zakon u slučaju poklapanja datuma izbora i vjerskog praznika predviđa da izbori budu pomjereni za prvu narednu nedjelju ukoliko u njoj nema vjerskog praznika.

"CIK treba od vjerske zajednice da ima potvrdu o tome da li je tad vjerski praznik, zbog čega su sa Islamskom zajednicom u BiH obavljeni razgovori u vezi s tim", rekla je Pirićeva.

Prema Izbornom zakonu, izbori bi ove godine trebalo da budu održani 5. oktobra, što pada na drugi dan Kurban-bajrama.

O aktivnostima u vezi sa predstojećim raspisivanjem i održavanjem Općih izbora u oktobru ove godine, juče su sa poglavarom Islamske zajednice Huseinom Kavazovićem razgovarali predsjednik CIK-a Stjepan Mikić i član Komisije Suad Arnautović.

Kavazović najavio je da će Vijeće muftija u narednom periodu razmotriti ovo pitanje, nakon čega će Rijaset dostaviti svoje mišljenje CIK-u.
Prijavi grešku


Komentari (219)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...