Akcije inspekcije
54

Zbog kršenja mjera privremeno zatvoreno deset tuzlanskih ugostiteljskih objekata

A. K.
Ilustracija: Vanjski dio jednog od ugostiteljskih objekata u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Ilustracija: Vanjski dio jednog od ugostiteljskih objekata u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Zbog kršenja higijensko-epidemioloških mjera u Tuzlanskom kantonu je u proteklim danima vikenda privremeno zatvoreno deset ugostiteljskih objekata, potvrdili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Aktivnosti inspekcijskih i policijskih službi te djelatnika civilne zaštite i crvenog krsta koje su, s ciljem povećanja stepena poštivanja preventivnih epidemioloških mjera, realizirane tokom vikenda, bile su tema danas održanog sastanka premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića sa predstavnicima ovih institucija.

Kako je tokom sastanka rečeno, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su tokom vikenda izvršili nadzor u 18 ugostiteljskih objekata kako bi se utvrdilo poštivanjem mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

"U njih 10 je zatečeno kršenje mjera te su ovi objekti privremeno zatvoreni do otklanjanja uočenih nedostataka. Istovremeno su inspektori Službe za inspekcijske poslove Grada Tuzle izvršili šest inspekcijskih nadzora, u tri caffee i tri nargila bara. Rezultat ovih kontrola je da je u tri objekta zatečeno neuredno stanje", navedeno je.

Uporedo sa provođenjem aktivnosti inspekcijskih organa, službenici policije su u saradnji sa Kantonalnom i gradskim/općinskim službama civilne zaštite provodili preventivne mjere i upozoravali građane na neophodnost pridržavanja preventivnih epidemioloških mjera.

"Tokom akcije provedene u 36 tržnih centara, službenici policije su građanima podijelili 1.153 zaštitne maske za lice. Za ne nošenje zaštitne maske upozoreno je 686, a za ne držanje distance 212 građana. Osim navedenog službenicima policije je uručeno ukupno 1.700 zaštitnih maski te je dodatno definisan niz radnji i postupanja tokom vršenja službenih aktivnosti", navedeno je na sastanku.

Tokom sastanka izražena potreba da se ove aktivnosti, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju i dalje nastave kontinuirano provoditi.

S obzirom na situaciju koja je uočena tokom proteklog vikenda poseban fokus u narednom periodu treba staviti i na nadzor na pijačnim prostorima, apotekama, javnom saobraćaju, tržnim centrima i šalter salama institucija u Tuzlanskom kantonu.

U najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH trenutno je aktivna 881 osoba sa zarazom koronavorusom. Na bolničkom liječenju se nalazi 90 osoba, a sedam je priključeno na respiratore, što u odnosu na prethodne dane predstavlja znatno povećanje kompliciranih slučajeva usljed infekcije virusom koji dovodi do oboljenja COVID-19.

U cilju prižanja većih ovlasti policijskim službenicima, na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona sutra će se naći izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru koji bi se uskoro trebao uputiti u skupštinsku proceduru.