Potvrđeno za Klix.ba
64

Zbog koronavirusa neće biti eksternih matura u Tuzlanskom kantonu

A. K.
Ilustracija (Foto: N. G./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: N. G./Klix.ba)
Zbog epidemiološke situacije koja je uzrokovana koronavirusom u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu ove godine neće biti realizirane eksterne mature, potvrđeno je za portal Klix.ba.
Naime, na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila dopune Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju.

Prema riječima ministrice obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Fahrete Brašnjić, ovim je stvoren pravni osnov za donošenje odgovarajućih odluka o odgađanju, neodržavanju ili drugačijoj organizaciji eksterne mature u osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu.

"Opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona je da eksternih matura u osnovnim i srednjim školama za školsku 2019/2020. godinu neće biti. Dopune zakona sada idu u skupštinsku proceduru po hitnom postupku. Mi u suštini znamo kako će krajnja formulacija odluke izgledati jer je nemoguće organizirati eksterne mature u osnovnim i srednjim školama", kazala je ministrica Brašnjić za Klix.ba.

I pored krajnje odluke o neodržavanju eksternih matura, resorna ministrica ističe da će polaganju ovakve vrste ispita moći pristupiti svi oni učenici kojima je ocjena potrebna zbog nastavka školovanja izvan Bosne i Hercegovine.

"Pedagoški zavod će u saradnji s Ministarstvom obrazovanja organizirati polaganje eksterne mature za sve one kojima je to potrebno za upis na neku od visokoškolskih ustanova izvan granica naše zemlje. Ovdje smo također vodili računa da se eksterna matura ove godine ne vrednuje prilikom upisa u srednje škole i na fakultete u BiH, kako učenici ne bi bili zakinuti za iste bodove", naglasila je Brašnjić.

Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona ranije je kreirao dva scenarija koji su se odnosili na prolongiranje eksternih matura za juni, juli ili august ove godine, odnosno njihovu potpunu obustavu u ovoj školskoj godini. Nadležni su se ipak ove godine odlučili za drugu opciju shodno epidemiološkoj situaciji koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa.

Kao što je poznato, obustava nastave u prostorijama osnovnih i srednjih škola te na fakultetima u Tuzlanskom kantonu i dalje je na snazi zbog epidemije koronavirusa.

Nakon donošenja ovakve odluke uspostavljen je online nastavni proces, a za Klix.ba ranije je direktor pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča potvdio da bi se po ovom sistemu školska godina bez problema mogla okončati.

"Mi smo više od 60 posto nastave u ovoj školskoj godini imali u klasičnom obliku jer je prvo polugodište završeno na takav način, a učenici su u škole išli i više od mjesec dana u drugom polugodištu. Jedna od ocjena bi trebala biti samo iz online nastave. Nastavnicima smo dali preporuku da uzimaju ocjene iz razdoblja u kojem se odvijao klasični oblik nastave te da jedna od ocjena bude kroz online nastavu", pojasnio nam je Čiča u ranijem razgovoru.

Kada je riječ o danas utvrđenim dopunama zakona, u obrazloženju je navedeno da su razlozi za to sadržani u potrebi stvaranja odgovarajuće pravne podloge za uređivanje segmenata ostvarenja godišnjeg fonda nastavnih časova planiranih nastavnim planom i programom, maturskih i završnih ispita, odnosno eksterne mature te eventualnog odgađanja, neodržavanja ili drugačije organizacije istih, usljed proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće ili proglašenog vanrednog stanja.

Shodno dopunama zakona, predviđeno je da ukoliko je za vrijeme proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće ili za vrijeme proglašenog vanrednog stanja, tokom nastavne godine došlo do prekida redovnog rada i funkcionisanja škole, ministar može donijeti odluku o odgađanju, neodržavanju ili drugačijoj organizaciji eksterne mature.

Ukoliko ministar donese odluku o odgađanju, neodržavanju ili drugačijoj organizaciji eksterne mature u osnovnim ili srednjim školama sa područja Kantona, tom odlukom, u pogledu eksterne mature, uređuje se i način zaštite interesa učenika prilikom nastavka srednjoškolskog obrazovanja i upisa u prvi razred srednje škole, odnosno prilikom eventualnog nastavka visokoškolskog obrazovanja i upisa u prvu godinu prvog ciklusa studija.