Izazovi za sve aktere
1

Školska godina u Tuzli bi mogla biti završena s online nastavom

A. K.
Ilustracija (Foto: D. S./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: D. S./Klix.ba)
Konačna odluka o tome da li će polaganje eksternih matura biti organizirano, prolongirano ili odgođeno u školama u Tuzlanskom kantonu trebala bi biti donesena u utorak, 28. aprila ove godine, saznaje Klix.ba. S druge strane, kako nam je potvrđeno, tekuća školska godina bez problema bi mogla biti okončana sa sistemom online nastave.

Obustava nastave u prostorijama osnovnih i srednjih škola te na fakultetima u Tuzlanskom kantonu i dalje je na snazi zbog epidemije koronavirusa. Nakon donošenja ovakve odluke uspostavljen je online nastavni proces, a da li će doći do realizacije eksternih matura koje predstavljaju testiranje učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola, još uvijek nije poznato.

Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, danas je Vlada Tuzlanskog kantona trebala razmatrati odluku vezano za organiziranje, prolongiranje ili odgađanje eksternih matura, međutim to je pomjereno za sljedeću sedmicu, s obzirom na to da je održan samo kolegij ovog izvršnog organa.

Kako nam je potvrđeno iz Kantonalnog ministarstva obrazovanja, o ovome će se raspravljati na idućoj sjednici Vlade TK koja je zakazana za utorak, 28. aprila ove godine.

Razrađena dva scenarija Iz Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona navode da su razvijena dva scenarija – prvi se odnosi na to da se eksterne mature prolongiraju za juni, juli ili august ove godine, dok se drugi ogleda u tome da ovakvih polaganja ispita uopće ne bude u ovoj školskoj godini.

Ukoliko bi polaganje eksternih matura ove godine bilo odgođeno, nadležni će morati pristupiti promjeni zakonskih uredbi vezano za upis učenika u srednje škole i na fakultete, s obzirom na to da su se rezultati posljednjeg testa na kraju školovanja uzimali u obzir.

"Pedagoški zavod TK je s Kantonalnim ministarstvom obrazovanja već sredinom marta počeo razrađivati mogućnost održavanja eksternih matura, ali i sistem online nastave. Svi se rukovodimo odlukama kriznih štabova na federalnom i kantonalnom nivou te su uspostavljeni scenariji za održavanje eksternih matura. Djeca su nam najbitnija u svemu ovome i nastojimo prilagoditi sve odluke u njihovu korist", kazao je za Klix.ba direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča.

On navodi da će Pedagoški zavod TK postupati u skladu sa odlukom koju trebaju donijeti Kantonala vlada i resorno ministarstvo.

Nikola Čiča (Foto: A. K./Klix.ba)
Nikola Čiča (Foto: A. K./Klix.ba)

A dok učenici iščekuju zvaničnu odluku od eventualnom održavanju eksternih matura, redovno se odvija online nastavni proces. Čiča aktuelni način realizacije nastavnog plana i programa rada u Tuzlanskom kantonu i pored određenih poteškoća ocjenjuje kvalitetnim, naglasivši da je većina nastavnika bila spremna za prelazak na digitalni oblik nastave.

Kako nam je kazao, škole tuzlanske regije izuzetno brzo su reagirale na novonastalu situaciju koja je donijela prekid u konvencionalnom odvijanju nastavnog procesa. Pedagoški zavod i resorno ministarstvo su sa tuzlanskom kompanijom Leftor i Srednjom elektrotehničkom školom zajednički uspostavili online platformu.

"Uporedo s tim smo snimali i određene nastavne jedinice iz svih predmeta, a za desetak dana smo uspjeli uspostaviti i taj dio koji funkcioniše putem online platforme. Za nastavne sadržaje od prvog do petog razreda osnovne škole ponudili smo i određene sadržaje putem RTVTK koja nam je izašla u susret", dodaje Čiča.

Na taj način su, navodi direktor Pedagoškog zavoda TK, uspjeli veoma brzo uspostaviti liniju obrazovanja kroz koju nude koliko je to moguće u novonastaloj situaciji, kvalitetan nastavni sadržan.

"Naravno, u svemu ovome ima određenih teškoća i svima nam treba da se učimo jer je tek nešto više od mjesec dana prošlo od uspostavljanja ovog sistema. Za sve nas će ovo biti veliko iskustvo te se nadam da ćemo u nekom budućem vremenu pored klasičnog oblika nastave sve više početi koristiti digitalne oblike", navodi Čiča.

Kako okončati školsku godinu? Posredstvom online nastave naš sagovornik ističe da bi se školska godina mogla okončati bez problema.

"Mi smo više od 60 posto nastave u ovoj školskoj godini imali u klasičnom obliku jer je prvo polugodište završeno na takav način, a učenici su u škole išli i više od mjesec dana u drugom polugodištu. Jedna od ocjena bi trebala biti samo iz online nastave. Nastavnicima smo dali preporuku da uzimaju ocjene iz razdoblja u kojem se odvijao klasični oblik nastave te da jedna od ocjena bude kroz online nastavu", pojašnjava Čiča.

Svaka ocjena bi trebala biti u korist učenika, riječi su našeg sagovornika koji je pozvao nastavnike da budu što fleksibilniji u ovom procesu, a kako bi školarci što bezbolnije prošli kroz ovaj dio koji je za sve aktere prilično stresan.