Radovi u Tuzli
63

Zbog koronavirusa kasnit će formiranje prvog Centra za autizam u BiH

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Pandemija koronavirusa nanosi štetu u svim društvenim oblastima, a trenutna epidemološka situacija usporit će i formiranje Centra za autizam u Tuzli, čiji je drugi dio izgradnje počeo u decembru prošle godine.

U tuzlanskom naselju Bukinje s posebnim mjerama opreza trenutno se odvija rekonstrukcija i izgradnja Centra za autizam, specijalizirane ustanove koja će biti prva ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini. Veći dio građevinskih radova je završen, međutim, kako je za Klix.ba potvrđeno iz Udruženja Urdosa, proceduru formiranja javne ustanove usporit će pandemija koronavirusa.

"Koronavirus je napravio veliki poremećaj u normalnom funkcionisanju u cijelom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Međutim, bez obzira na sva mobilna stanja u kojima trenutno djelujemo, u prilici smo nastaviti sa rekonstrukcijom postojećeg i izgradnjom pratećeg objekta", kaže za Klix.ba Meho Sadiković, predsjednik Udruženja Urdosa.

Nešto ranije u krugu koji je predviđen za formiranje Centra za autizam izgrađen je depadans, a početkom decembra prošle godine započelo se sa rekonstrukcijom postojeće zgrade veličine 570 kvadratnih metara.

Iako je prvobitno planirano da se izvrši rekonstrukcija spomenutog objekta, prema Sadikovićevim riječima, zbog njegove dotrajalosti moralo se odstupiti od osnovne verzije glavnog projekta.

"Bili smo prinuđeni u cijelosti sruštiti drugi sprat zgrade i njen krov i to faktički ponovo izgraditi. Prizemlje i suteren su ostali u izvornom obliku, uz dodatno jačanje nosećih stubova i postavljanje novih ploča na podu. Ova prva etapa rekonstrukcije trebala bi biti uskoro završena, tako da će se stvoriti uslovi za unutrašnju rekonstrukciju i uređenje objekta", ističe Sadiković.

Meho Sadiković (Foto: A. K./Klix.ba)
Meho Sadiković (Foto: A. K./Klix.ba)

Vrijednost rekonstrukcije objekta košta okvirno 700.000 konvertibilnih maraka, a za nabavku specijalne opreme za rad sa štićenicima dodatno će se morati izdvojiti 150.000 maraka.

"Mi težimo ka tome da ovaj centar bude najsavremeniji na prostoru Balkana, a u njemu planiramo uvesti sve dobre prakse koje se primjenjuju u regionu. Interresorna grupa radi na izradi dokumentacije koja će dovesti do zvaničnog formiranja javne ustanove, međutim, to će sada biti usporeno zbog pandemije koronavirusa. U martu smo imali u planu odlazak u Centar za autizam u Zagrebu, gdje bismo uz pomoć njihovog stručnog tima izradili programsku šemu za rad u našem centru, ali to je prolongirano za najmanje dva mjeseca", dodao je Sadiković.

Prva specijalizirana ustanova za rehabilitaciju i obrazovanje djece i osoba s ovim razvojnim poremećajem u našoj zemlji štićenike je trebala primiti u septembru ove godine, međutim, zbog trenutne epidemiološke situacije koja je vezana za virus COVID-19, to bi se moglo desiti tek početkom iduće godine.

U Bosni i Hercegovini još uvijek ne postoji referalni centar za autizam, a uz to ne djeluje nijedan specijalizirani dijagnostički tim. To če biti omogućeno u tuzlanskom centru koji će biti internatskog tipa, a 24-satni boravak predviđen je za osobe koje su bez roditeljskog staranja i žive u Bosni i Hercegovini.

Također, cjelodnevni boravak će biti omogućen za sve ostale osobe s dijagnosticiranim autizmom, a mogućnost spavanja u trajanju od nekoliko dana imat će i oni štićenici čiji su roditelji prinuđeni smjestiti ih tu radi završavanja određenih privatnih obaveza.