{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog kiša najteže stanje u Tuzlanskom kantonu

F
26.6.2010. u 14:23
0
2
Zbog kiša najteže stanje u Tuzlanskom kantonu
0
Zbog kiša najteže stanje u Tuzlanskom kantonu
Foto: Arhiv/Amir Mehmedović
U Posavskom kantonu, u petak, 25. juna, Agencija za vodno područje rijeke Save donijela je Odluku o prestanku provođenja mjera redovne odbrane od poplava za poplavno područje Srednje Posavine na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.
Ovo je danas saopćio Federalni operativni centar Uprave civilne zaštite u svom redovnom izvještaju.

U Tuzlanskom kantonu stanje na HA Modrac zabilježen je pad vodostaja. Tako je u 07.00 sati iznosio 200,50 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 7.00 sati nivo je niži za 19 cm, kritična tačka preljeva je 200 m.n.m.).

Ispust kroz temeljne otvore i preko preliva bio je 108,8 m3/s.

U općini Doboj Istok trenutno se pod vodom nalazi oko 150 ha poljoprivrednog zemljišta.

Na području općine Gračanica pod vodom je oko 230 Ha poljoprivrednog zemljišta. Pod vodom su i tri stambena objekta u naselju Orahovica.

U općini Živinice pod vodom je veća površina poljoprivrednog zemljišta, a u protekla 24 sata Vatrogasna jedinica Đurđevik imala je intervenciju na crpljenju vode iz jednog stambenog objekta.

U izvještaju Federalne uprave civiline zaštite navedeno je da je povratničko naselje Hodžići u općini Doboj Istok u potpunosti odsječeno putnom komunikacijom zbog odrona i klizišta.

U općini Gračanica od 22. do 25. juna aktivirano je ukupno 82 klizišta i odrona, dok su na području ove općine oštećene 34 putne komunikacije, pet mostova, četiri stambena objekta, jedan pomoćni objekat, tri voćnjaka, jedna vikend kuća, jedan bazen, pet mjesnih vodovoda i jedan gradski bunar.

Zbog klizišta je iseljeno pet porodica, a zbog poplava tri porodice.

Općinskoj službi CZ Gradačac u petak je prijavljeno 21 klizište.

Na području općine Kalesija prijavljeno je aktiviranje osam novih klizišta.

U protekla 24 sata u općini Srebrenik prijavljeno je 16 klizišta koja su oštetila sedam stambenih i 11 pomoćnih objekata, te tri putna pravca, a ugroženo je još osma stambenih i 15 pomoćnih objekata, četiri putna pravca i tri vodovoda.

U općini Sapna prijavljeno je pet klizišta, iz MZ Žuje iseljena je jedna porodica, i ugrožen jedan stambeni objekat.

U Unsko-sanskom kantonu zbog obilnih kišnih padavina došlo je do zamućenosti izvorske vode na izvorištima: Klokot, Privilica, Žegar, Toplica i Ostrovica, te se građanima preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: