{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog hapšenja vojnika HVO-a Vijeće branitelja prijeti blokadama cesta između RS i FBiH

F
4.11.2016. u 21:03
62
636
Zbog hapšenja vojnika HVO-a Vijeće branitelja prijeti blokadama cesta između RS i FBiH
62
Zbog hapšenja vojnika HVO-a Vijeće branitelja prijeti blokadama cesta između RS i FBiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće branitelja u FBiH, koje okuplja 70 boračkih i braniteljskih udruga, osudila je hapšenje deset pripadnika HVO-a u Orašju, koje Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti 1992. godine te je zatražilo njihovo hitno puštanje na slobodu.
Vijeće branitelja u FBiH smatra kako je nedopustivo hapšenje osoba koje su "najzaslužnije za odbranu Posavine od velikosrpske agresije" te dodaje kako su nalozi za hapšenje i kaznene prijave protiv onih koji su branili BiH "proizvoljni, nezakoniti i nelegitimni".

Nedopustivo je i "mlako postupanje" svih državnih organa u BiH i RH, koji uhapšenima ne nude nikakvu pomoć osim verbalne podrške, navodi se dalje u saopćenju.

Vijeće branitelja u FBiH zatražilo je hitno puštanje uhapšenih pripadnika HVO-a na slobodu, kao i proglašavanje nevažećih svih budućih naloga za hapšenje i drugih kaznenih naloga prema bilo kojem pripadniku Armije RBiH ili HVO-a.

"Ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima Vijeće branitelja odmah ili najkasnije u roku od tri dana, poduzet ćemo mjere koje će biti usmjerene prema RS, od kojih će jedna od mjera biti blokada svih magistralnih i regionalnih puteva koji vode iz FBiH prema RS-u, te blokada državnih institucija BiH koji udovoljavaju zahtjevima RS-a", navodi se u saopćenju za javnost Vijeća branitelja u FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: