BiH
34

Zbog dugova budžetskih korisnika 700 stanova u Vogošći bez grijanja

Piše: E. F.
Vogošća, (Foto:Klix.ba)
Vogošća, (Foto:Klix.ba)
Blizu 700 stanova u sarajevskom naselju Vogošća već danima nema grijanja, a kako stvari stoje, u skorije vrijeme neće ni imati i to zbog činjenice da firmi koja ovo naselje snabdijeva grijanjem nedostaje pogonskog goriva.

Naime, portalu Klix.ba obratili su se građani ovoga naselja primjedbom da se već danima smrzavaju u svojim stanovima i da uprkos padavinama i niskim temperaturama nema izgleda da bi njihovi radijatori do kraja grijne sezone mogli biti topliji.

Uzrok tome, kako su nam pojasnili u preduzeću Bags Energotehnika, jeste zapravo činjenica da u ovom preduzeću više nemaj uglja kako bi mogli i dalje grijati.

Budžetski korisnici i Vodovod dužni 115 hiljada KM

"Samo održavamo sistem kako sve ne bi zaledilo i popucalo. Nemamo sredstava za kupovinu pogonskog goriva, jer su dugovi prema nama ogromni i iznose blizu 350.000 KM. Dužni su nam budžetski korisnici, od Općine, MUP-a i škola pa sve do građana. Jednostavno nemamo novac za nabavku goriva i iako smo za pomoć molili nadležne u Kantonu Sarajevu, na zahtjev nam nikada nije odgovoreno. Nema vlasti ni budžeta iz kojeg bi nam se moglo pomoći", kazao je za Klix.ba Mensud Karović, šef službe za proizvodnju i distribuciju toplotne energije Bags Energotehnike.

Prema riječima Karovića, dobavljač ove firme je prestao dobavljati ugalj zbog duga od 220.000 KM i nepostojanja garancija za dobavljanje.

"Uputili smo sve urgencije prema nadležnima, ali trenutno smo nemoćni i oni moraju regaovati", kazao nam je Karović.

U ministarstvu privrede KS kazali su nam kako subvencija Bags Energotehnici, koja im se u iznosu od 200.000 KM uplaćuje svake godine, nije realizovana zbog neusvajanja budžeta u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo finansija KS mora uplatiti

"Izvršili smo im uplatu od 50.000 KM i to je ono što možemo za sada. Međutim, s obzirom na to da budžetski korisnici ovoj firmi duguju 55.000 KM, te Vodovod i kanalizacija još 60.000 KM, uputili smo urgenciju Ministarstvu finansija KS da izvrši tu uplatu, kao i Vodovodu i kanalizaciji, kako bi oni mogli raditi barem neko vrijeme", kazao nam je Nurija Memić, v. d. pomoćnika ministra privrede KS.

Problem su i dugovanja građana prema ovoj firmi, koja iznose blizu 240.000 KM, a zbog kojih ispaštaju oni koji svoje obaveze redovno plaćaju. No, kako su nam kazali u Bags Energotehnici građani neće platiti grijanje za period u kojem ga nije bilo, jer plaćaju samo ono što potroše.