{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog dugova budžetskih korisnika 700 stanova u Vogošći bez grijanja

6.3.2015. u 12:14
34
24
Zbog dugova budžetskih korisnika 700 stanova u Vogošći bez grijanja
34
Zbog dugova budžetskih korisnika 700 stanova u Vogošći bez grijanja
Vogošća, (Foto:Klix.ba)
Blizu 700 stanova u sarajevskom naselju Vogošća već danima nema grijanja, a kako stvari stoje, u skorije vrijeme neće ni imati i to zbog činjenice da firmi koja ovo naselje snabdijeva grijanjem nedostaje pogonskog goriva.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Naime, portalu Klix.ba obratili su se građani ovoga naselja primjedbom da se već danima smrzavaju u svojim stanovima i da uprkos padavinama i niskim temperaturama nema izgleda da bi njihovi radijatori do kraja grijne sezone mogli biti topliji.

Uzrok tome, kako su nam pojasnili u preduzeću Bags Energotehnika, jeste zapravo činjenica da u ovom preduzeću više nemaj uglja kako bi mogli i dalje grijati.

Budžetski korisnici i Vodovod dužni 115 hiljada KM"Samo održavamo sistem kako sve ne bi zaledilo i popucalo. Nemamo sredstava za kupovinu pogonskog goriva, jer su dugovi prema nama ogromni i iznose blizu 350.000 KM. Dužni su nam budžetski korisnici, od Općine, MUP-a i škola pa sve do građana. Jednostavno nemamo novac za nabavku goriva i iako smo za pomoć molili nadležne u Kantonu Sarajevu, na zahtjev nam nikada nije odgovoreno. Nema vlasti ni budžeta iz kojeg bi nam se moglo pomoći", kazao je za Klix.ba Mensud Karović, šef službe za proizvodnju i distribuciju toplotne energije Bags Energotehnike.

Prema riječima Karovića, dobavljač ove firme je prestao dobavljati ugalj zbog duga od 220.000 KM i nepostojanja garancija za dobavljanje.

"Uputili smo sve urgencije prema nadležnima, ali trenutno smo nemoćni i oni moraju regaovati", kazao nam je Karović.

U ministarstvu privrede KS kazali su nam kako subvencija Bags Energotehnici, koja im se u iznosu od 200.000 KM uplaćuje svake godine, nije realizovana zbog neusvajanja budžeta u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo finansija KS mora uplatiti"Izvršili smo im uplatu od 50.000 KM i to je ono što možemo za sada. Međutim, s obzirom na to da budžetski korisnici ovoj firmi duguju 55.000 KM, te Vodovod i kanalizacija još 60.000 KM, uputili smo urgenciju Ministarstvu finansija KS da izvrši tu uplatu, kao i Vodovodu i kanalizaciji, kako bi oni mogli raditi barem neko vrijeme", kazao nam je Nurija Memić, v. d. pomoćnika ministra privrede KS.

Problem su i dugovanja građana prema ovoj firmi, koja iznose blizu 240.000 KM, a zbog kojih ispaštaju oni koji svoje obaveze redovno plaćaju. No, kako su nam kazali u Bags Energotehnici građani neće platiti grijanje za period u kojem ga nije bilo, jer plaćaju samo ono što potroše.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: