Zvanična informacija
10

Zbog droge na području SBK u ovoj godini uhapšeno 130 osoba

Er. M.
Foto: MUP SBK
Foto: MUP SBK
Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona saopćila je da su tokom ove godine uhapsili 130 osoba zbog zloupotrebe opojnih droga.

Uprava policije MUP-a Srednjobosanskog kantona ističe da su u toku 2019. godine kao jedan od prioritetnih zadataka postavili borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, što se pokazalo u potpunosti opravdanim. To potvrđuje činjenica da je tokom ove godine podnesen ukupno 121 izvještaj protiv 130 osoba, od kojih je oko 40 posto povratnika u vršenju ovih krivičnih djela.

"Od ukupnog broja izvještaja, 42 su podnesena zbog činjenja krivičnog djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga', dok je 79 izvještaja podneseno zbog činjenja krivičnog djela posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga. U odnosu na isti period prethodne godine, broj izvještaja je povećan za 20 posto. Kada je riječ o vrsti opojne droge, najviše je zastupljena marihuana, zatim speed, ecstazy, kokain, heroin i drugi", piše u saopćenju za javnost.

U cilju realizacije ovih zadataka osmišljen je drugačiji pristup u radu policijskih službenika, a između ostalog formirani su timovi za droge u svim policijskim upravama i Sektoru kriminalističke policije MUP-a, koji su obučeni i specijalizovani za ovu problematiku.

"O uspješnosti navedenih timova za droge govori i podatak da je u samo jednoj akciji na području Kiseljaka zaplijenjen oko 1 kg opojne droge speed koja je oduzeta, a izvšilac je lišen slobode. U okviru navedenih aktivnosti važno je istaći da je u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH, u pećima firme B.S.I. iz Jajca uništeno oko 500 kilograma različitih opojnih droga koje su zaplijenjene tokom proteklih godina na području Srednjobosanskog kantona, a čija se ulična vrijednost procjenjuje na oko 4,5 miliona konvertibilnih maraka", kazali su iz MUP-a SBK.

Pored aktivnosti koje se provode na području SBK, policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona ostvaruju dobru saradnju i s drugim policijskim agencijama, koja je za rezultat imala zapljenu većih količina opojnih droga na području Sarajeva, Bosanske Gradiške i drugih mjesta.

"Posebno je važna činjenica da je određeni broj slučajeva bio rezultat dobre saradnje s građanima, odnosno da se pravovremenim dojavama građana došlo do saznanja koja su na kraju imala za rezultat lišavanje slobode osoba osumnjičenih za zloupotrebu opojnih droga, kao i zapljenu droge. U cilju poboljšanja stanja sigurnosti u ovoj oblasti, apelujemo na građane da nastave saradnju s policijom te da sve korisne informacije pravovremeno dostave u najbližu policijsku stanicu", poručili su iz MUP-a SBK.

MUP SBK apeluje i na obrazovne institucije, ali i roditelje učenika da ostvaruju bližu saradnju s policijom u cilju sprečavanja i suzbijanja ove društveno opasne pojave.

"Navedene aktivnosti se nastavljaju i u narednom periodu", zaključuju iz MUP-a SBK.