Protestna šetnja fotografa
0

"Zbog čega je zabranjeno fotografiranje u Vilsonovom šetalištu?"

Piše: A. Panjeta
"Kome smeta fotografiranje u Vilsonovom šetalištu?" (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Članovi foruma Fotografija.ba okupili su se u četvrtak u Vilsonovom šetalištu kako bi iskazali protest zbog neugodnosti koje je protekli vikend imao njihov član Aleksandar Knežević iz Sarajeva kada su ga zaustavili i više od 20 minuta legitimisali policajci samo zato što je sa svojim psom šetao i nosio foto-aparat.

Knežević je tog vikenda, kako to redovno čini, šetao Vilsonovim šetalištem sa svojim psom i foto-aparatom od kojeg se skoro nikada ne odvaja, jer je veliki ljubitelj fotografije. Odjednom su se, priča nam Aleksandar, pored njega “stvorili” pripadnici SIPA-e i zatražili mu dokumente.

“Nakon 25-minutnog uzimanja podataka, ćuteći na moja pitanja zbog čega me legitimišu, jedan od njih mi je kazao da imaju pravo legitimisati građane. Dok su me legitimisali, okupilo se mnoštvo prolaznika koji su me gledali kao da sam državni neprijatelj. Pojasnili su mi kako me je neko prijavio da šetam Vilsonovim sa foto-aparatom”, ispričao nam je Knežević dodajući kako mu nije jasno zbog čega je nekome čudno to što neko šeta sa psom i nosi foto-aparat..

“Nakon što su me izblamirali pred tolikim svijetom, vratili su mi dokumente i otišli. Kada sam poslije pozvao SIPA-u da ih pitam u čemu je problem što sam fotografirao, rekli su mi kako nije zabranjeno, ali kako se podrazumijeva da nije preporučljivo fotografirati na području između zgrade USAID-a i OHR-a", kaže Knežević.

Okupljeni članovi fotografskog foruma i drugi fotografi sa Kneževićem su u znak protesta noseći foto-aparate napravili krug po Vilsonovom šetalištu. Na tom području nigdje nije istaknut znak zabrane fotografiranja, te smatraju kako ne postoji neki realan razlog zbog čega se ne bi smjelo fotografirati.

Ipak, šetači koji se žele fotografirati u Vilsonovom, mogu očekivati da ih se legitimiše jer fotografiranje "nije preporučljivo".