I poslije dvije godine
33

Zbog čega je nastava na nekim fakultetima u Sarajevu još uvijek online

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Od kada je zvanično proglašena pandemija koronavirusa u martu 2020. godine, sve univerzitetske ustanove u KS prešle su na potpuni online režim nastave. Nakon tačno dvije godine, određeni broj fakulteta u KS zadržao je model online nastave.

Vlada FBiH je usvojila prijedlog Kriznog štaba o ukidanju obavezne mjere nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, a ugostiteljski objekti nemaju ograničeno radno vrijeme. Ipak, neki fakulteti u KS nisu odustali od online nastave s početka pandemije.

Razlog je taj što svaka visokoškolska ustanova ima svoje specifičnosti u pogledu prostora, kadra i obrazovnog procesa, te se samo po sebi nameće potreba da se u organizaciju obrazovnog procesa uključi menadžment obrazovne ustanove u dogovoru sa pripadajućim ministarstvom.

U zimskom semestru nastava u okviru kliničkih, laboratorijskih i praktičnih vježbi odvijala se, ili u potpunosti ili u većini, u učionicama. Predavanja su bila ili u učionici ili kombinirana, osim na fakultetima koji, zbog velikog broja studenata i ograničenosti prostornih i tehničkih kapaciteta nisu bili u mogućnosti organizirati nastavu u učionicama.

Iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade kažu da se Univerzitet u Sarajevu nastoji pridržavati svih mjera i propisa kako bi spriječili širenje zaraze, ali i inspekcijske nadzore.

"Obzirom da naše organizacione jedinice imaju različit broj studenata, te različite prostorne i druge kapacitete, odluku o organizaciji nastave donosi Vijeće organizacione jedinice u skladu sa Smjernicama za organizaciju nastave u ljetnom semestru studijske 2021/2022. godine, Naredbama i Preporukama Kriznog štaba, pri tome nastojeći da se što više nastave održava u učionicama", kažu iz Ministarstva.

Dodaju kako se nadaju da će se nastava u potpunosti normalizovati do kraja marta.

"Onog trenutka kada Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donese naredbe i preporuke kojim će se dokinuti održavanje fizičke distance, sve organizacione jedinice će preći u potpunosti na nastavu u učionici, kao što je to slučaj sa osnovnim i srednjim školama. Mi se nadamo da će to biti do kraja marta", konstatovali su iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade.