Općina Novi Grad
2

Zbirka poezije "Bijeljinka" Selme Hujdurović promovisana u Centru za kulturu Dobrinja

Klix.ba
U prepunom Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića sinoć je u okviru 21. manifestacije Novogradski dani promovisana zbirka poezije "Bijeljinka", autorice Selme Hujdurović.

U ugodnom ambijentu posjetioci su uživali uz stihove iz zbirke poezije "Bijeljinka", koje su na posebno emotivan način donijeli članovi poetsko-recitatorske grupe Mak, dodavši poseban dašak emocije i doživljaja napisanim riječima.

Promocija je održana u saradnji sa Udruženjem Behar, a zbirku su predstavili predsjednik Udruženja Izet Mujezin i recenzent dr. Džani Hot.

Mujezin je ovom prilikom kazao kako ga je, kada je prvi put dobio knjigu i pročitao stihove, zaintrigirao lirik autorice, koji podsjeća na Izeta Sarajlića, te da se odmah rodila ideja da sa poetsko- recitatorskom grupom Mak napravi jedno poetsko veče.

"Odlučili smo da damo veći značaj zbirci i da upriličimo promociju u okviru Novogradskih dana. Ovo je prekrasna zbirka poezije koja zaslužuje pažnju svih čitalaca tako da smo napravili jedan mali performans, koji je ispunio srca velikog broja publike, koja je večeras sa nama", istakao je Mujezin.

Autorica Selma Hujdurović, koja je rođena Bijeljinka, kaže da ova zbirka poezije ima posebnu emociju koja je satkana u svakom stihu napisanom iz srca i kroz jedno proživljeno vrijeme u rodnom kraju.

"Ja svoj grad nosim u duši kao lično obilježje i tako će biti zauvijek, odatle i naziv za moj prvijenac, zbirku poezije 'Bijeljinka'. Nadam se da će zbirka pronaći put do srca čitaoca, jer je tako i pisana, iz srca i duše“, rekla je autorica.

Urednik programa u Centru za kulturu Dobrinja Boris Lalić rekao je kako je ovo prvijenac Selme Hujdurović i istakao da se radi o lirskoj, izuzetno osjećajnoj poeziji, te da ovakve promocije mogu biti primjer kako se organizira poetsko veče.