BiH
0

Završna konferencija projekta podrške razvoju ekoturizma u Nacionalnom parku Sutjeska

FENA
Završna konferencija projekta Podrška razvoju ekoturizma u Nacionalnom parku Sutjeska, koji je finansirala Evropska unija, a u protekle dvije godine provodila Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u partnerstvu s Općinom Foča i NVO EUTAC, održana je danas.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta, među kojima je izrada novih turističkih proizvoda i programa, edukacija za planinske vodiče s certificiranjem u skladu s metodologijom Međunarodnog saveza udruženja planinskih vodiča (IFMGA - International Federation of Mountain Guide Associations).

Uspostavljena je edukovana, certificirana i opremljena spasilačka služba, te organizirana edukacija B&B (Bed & Breakfast/usluge noćenje s doručkom) za menadžment, osoblje, kao i edukacija za predstavnike lokalnih zajednica za aktivnije uključenje i podršku razvoju ekoturizma u Nacionalnom parku Sutjeska.

Uređena su i područja za piknik i rekreaciju, kao i osmatračnice za posmatranje divljih životinja.

Uz lokalnu signalizaciju, opremljen je i info-centar, te uspostavljen B&B klaster, kojim su identificirane dodatne smještajne jedinice u privatnom sektoru.

Ljepote ovog bosanskohercegovačkog dragulja još više su istaknute rekonstrukcijom katuna na Prijevoru i planinskih kuća u kojim će turisti moći da uživaju.

Promocija sadržaja ovog nacionalnog parka kao i dostupnost informacija kako stranim, tako i domaćim turistima, približena je uz pomoć web stranice www.npsutjeska.net, kao i promotivnim publikacijama i reprezentativnim fotografijama, koji su predstavljeni u okviru konferencije.

U uvodnom dijelu konferencije prisutnima su se obratili predstavnici Nacionalnog parka Sutjeska, Općine Foča i SERDA-e, te je upriličeno potpisivanje Ugovora o plasmanu smještajnih kapaciteta u okviru turističkih aranžmana između Turističke agencije Greenvisions Sarajevo i šest domaćinstava podržanih u okviru Projekta, saopćeno je iz SERDA-e.

Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u BiH koji je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser Bosne i Hercegovine, a obuhvata područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica, dijelove planina Maglić, Volujaka, Vučeva i Zelengore.

Zahvaljujući izvanrednim prirodnim vrijednostima i njihovoj očuvanosti Nacionalni park Sutjeska je od 2000. uvršten u II kategoriju Odjela UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara, a nakon provedbe projekta podrške razvoju ekoturizma svakako predstavlja neodoljivu destinaciju za odmor u kome vladaju zakoni prirode.

Projekt "Podrška razvoju ekoturizma u Nacionalnom parku Sutjeska" je jedan od 11 projekata koje finansira EU u okviru šestog poziva za dostavljanje prijedloga projekata za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i turizma u BiH, a u svrhu podrške ekonomskom razvoju u BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 413.060 eura, od čega je Evropska unija osigurala 350.000 eura, a ostatak SERDA.