{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nacionalni park Sutjeska sve privlačnija meta turistima iz cijele Evrope

F
29.7.2013. u 12:09
0
8
Nacionalni park Sutjeska sve privlačnija meta turistima iz cijele Evrope
0
Nacionalni park Sutjeska iz godine u godinu postaje sve ljepša priča zahvaljujući prije svega novim sadržajima posebno u infrastrukturi koji su uvedeni kroz projekte EU i u partnerstvu sa Opštinom Foča i Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, izjavio je Agenciji Fena direktor NP Sutjeska Zoran Čančar.

Foto: FENA
Foto: FENA


Prema njegovim riječima osim uređenja info punktova, pješačkih i biciklističkih staza i uvođenja informatičke opreme koji su bili obuhvaćeni tim projektima, u toku je i proces restauracije postojećih katuna na prostoru Nacionalnog parka kako bi se očuvao tradicionalni način pripreme i spravljanja organske hrane, zadržalo stanovništvo i gosti, a sve u cilju kompletnije turističke ponude.

Čančar ističe da se iz mjeseca u mjesec povećava broj gostiju i posjetilaca NP Sutjeska, iz svih zemalja ex Jugoslavije, a među posjetiocima su i gosti iz Italije, Švicarske, Švedske, Slovačke, Češke, Španije...

Prošle godine je Nacionalni park Sutjeska zvanično posjetilo između 10 i 12 hiljada posjetilaca, međutim, kako ističe direktor Čančar, stvarni broj posjetilaca je daleko veći jer kroz "samo srce“ Nacionalnog parka prolazi magistralni put i mnogi koji prolaze tim putem se zaustavljaju i provedu određeno vrijeme unutar Nacionalnog parka.

U sklopu Nacionalnog parka postoje i hotelski kapaciteti sa oko 200 ležaja, uređen kamp, sportsko-rekreacioni centar, sportski tereni za više vrsta sportova, kao i otvoreni bazen – rekreaciono jezero površine 16.000 m2, a interes posjetilaca privlače i istorijski spomenici na prostoru NP Sutjeska.

Foto: FENA
Foto: FENA


NP zapošljava 75 radnika, a unutar Nacionalnog parka stalno boravi 20-30 osoba koje čine malobrojno lokalno stanovništvo, uglavnom u rubnim dijelovima parka.

Govoreći o aktuelnoj priči u vezi sa NP Sutjeska o dodjeli ili nedodjeli koncesija za izgradnju malih hidroelektrana na području Nacionalnog parka Sutjeska, a nakon što je Vlada Republike Srpske u februaru 2012. donijela Odluku kojom se daje suglasnost za izgradnju, direktor Čančar ističe da je provedena javna rasprava o tome i da se na tome stalo.

"U zakonu stoji da će se hidrocentrale graditi ukoliko je to interes države, ako nije onda neće. Uglavnom, bile su javne rasprave i svako je mogao reći svoje mišljenje, a odluka će biti donesena na višim instancama", kazao je Čančar.

Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u BiH koji se od svog osnivanja, 1962. godine bavi turizmom. Sutjeska je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser BiH.

Ovaj Nacionalni park obuhvata prostrano planinsko područje na tromeđi Bosne, Hercegovine i Crne Gore, oivičeno rijekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, te planinskim masivima Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore.

Foto: FENA
Foto: FENA


Površina parka iznosi 17.250 ha, od čega je više od 66 posto pokriveno šumama, a ostatak čine livade, pašnjaci i goleti iznad gornje granice šuma, a prašuma Perućica je jedna od posljednjih prašuma u Evropi.

Pored toga, Nacionalni park Sutjeska upravlja lovištem Zelengora, koje zahvata površinu od oko 53.240 ha.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: