{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završilo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora

F
28.2.2015. u 18:44
0
166
Završilo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora
0
U Mostaru je nešto prije 18 sati završilo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora na kojem je za predsjednika tog sabora izabran Dragan Čović, a također je usvojena Deklaracija VI. Sabora te Izjava o Domovinskom ratu.
U radu Sabora je učestvovalo preko 500 izaslanika te velik broj gostiju iz BiH i susjednih zemalja.

U Deklaraciji je predložena nova međunarodna konferencija u BiH te promjena Ustava koji će, kako se navodi, kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda.

Ističući kako su legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda odlučni braniti pravo na domovinu Bosnu i Hercegovinu svim legitimnim sredstvima, HNS u deklaraciji navodi kako država Bosna i Hercegovina kako je ustrojena u Daytonu, posebno zbog nametnutih revizija ustava, nije zadovoljila težnje hrvatskog naroda koji je dao glas za njezino osamostaljenje.

Hrvatski narodni sabor BiH usvojio je i izjavu o Domovinskom ratu u kojoj se navodi kako su Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu i Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu utemeljili hrvatski demokratski izabrani predstavnici te da te teritorijalne organizacije nisu bile organizirane kao udruženi zločinački poduhvat, nego kao nužan pravni okvir za odbranu hrvatskog naroda i BiH dok nisu djelovale centralne državne institucije BiH.

Na kraju Sabora učesnicima je na radu i učestvovanje zahvalio predsjednik Čović ističući kako se jedino u zajedništvu i saradnjih svih hrvatskih stranka mogu ostvariti ciljevi koje su danas učesnici Sabora zacrtali.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: