{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završilo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora

F
28.2.2015. u 18:44
0
166
Završilo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora
0
U Mostaru je nešto prije 18 sati završilo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora na kojem je za predsjednika tog sabora izabran Dragan Čović, a također je usvojena Deklaracija VI. Sabora te Izjava o Domovinskom ratu.
U radu Sabora je učestvovalo preko 500 izaslanika te velik broj gostiju iz BiH i susjednih zemalja.

U Deklaraciji je predložena nova međunarodna konferencija u BiH te promjena Ustava koji će, kako se navodi, kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda.

Ističući kako su legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda odlučni braniti pravo na domovinu Bosnu i Hercegovinu svim legitimnim sredstvima, HNS u deklaraciji navodi kako država Bosna i Hercegovina kako je ustrojena u Daytonu, posebno zbog nametnutih revizija ustava, nije zadovoljila težnje hrvatskog naroda koji je dao glas za njezino osamostaljenje.

Hrvatski narodni sabor BiH usvojio je i izjavu o Domovinskom ratu u kojoj se navodi kako su Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu i Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu utemeljili hrvatski demokratski izabrani predstavnici te da te teritorijalne organizacije nisu bile organizirane kao udruženi zločinački poduhvat, nego kao nužan pravni okvir za odbranu hrvatskog naroda i BiH dok nisu djelovale centralne državne institucije BiH.

Na kraju Sabora učesnicima je na radu i učestvovanje zahvalio predsjednik Čović ističući kako se jedino u zajedništvu i saradnjih svih hrvatskih stranka mogu ostvariti ciljevi koje su danas učesnici Sabora zacrtali.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: