BiH
0

Završilo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora

FENA
Foto: Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U Mostaru je nešto prije 18 sati završilo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora na kojem je za predsjednika tog sabora izabran Dragan Čović, a također je usvojena Deklaracija VI. Sabora te Izjava o Domovinskom ratu.

U radu Sabora je učestvovalo preko 500 izaslanika te velik broj gostiju iz BiH i susjednih zemalja.

U Deklaraciji je predložena nova međunarodna konferencija u BiH te promjena Ustava koji će, kako se navodi, kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda.

Ističući kako su legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda odlučni braniti pravo na domovinu Bosnu i Hercegovinu svim legitimnim sredstvima, HNS u deklaraciji navodi kako država Bosna i Hercegovina kako je ustrojena u Daytonu, posebno zbog nametnutih revizija ustava, nije zadovoljila težnje hrvatskog naroda koji je dao glas za njezino osamostaljenje.

Hrvatski narodni sabor BiH usvojio je i izjavu o Domovinskom ratu u kojoj se navodi kako su Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu i Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu utemeljili hrvatski demokratski izabrani predstavnici te da te teritorijalne organizacije nisu bile organizirane kao udruženi zločinački poduhvat, nego kao nužan pravni okvir za odbranu hrvatskog naroda i BiH dok nisu djelovale centralne državne institucije BiH.

Na kraju Sabora učesnicima je na radu i učestvovanje zahvalio predsjednik Čović ističući kako se jedino u zajedništvu i saradnjih svih hrvatskih stranka mogu ostvariti ciljevi koje su danas učesnici Sabora zacrtali.