{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završetak suđenja u Haškom tribunalu za dvije godine

16.10.2012. u 09:01
0
0
Završetak suđenja u Haškom tribunalu za dvije godine
0
Završetak suđenja u Haškom tribunalu za dvije godine
U godišnjem obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) najavio je da će većina suđenja pred ovom institucijom biti okončana do decembra 2014. godine.
"Tokom narednih 12 mjeseci, očekujemo da će sva suđenja – osim suđenja osobama koje su kasno uhapšene – biti okončana i većina preostalih predmeta će biti u žalbenom postupku. Većina žalbi će biti završena do decembra 2014. godine, dok će ostatak biti završen kroz rezidualni mehanizam", kazao je sudija Theodor Meron.

On je istakao da se Haški tribunal suočava sa poteškoćama da osigura završetak svih suđenja, s obzirom na "stalne nepredviđene problem" poput bolesti optuženih, smrti branitelja, kao i tehničkih odgoda zbog potrebe prijevoda dokumenata i dokaza.

"Napredak postupka može biti usporen zbog gubitka iskusnih i talentovanih radnika MKSJ-a, kao i obaveza u drugim paralelnim predmetima za zločine ili za nepoštivanje suda", naveo je Meron.

Sudija Meron je posebno naglasio značaj MKSJ-a za razvoj međunarodnog prava i pravde za žrtve, podsjećajući da je prošlo skoro 20 godina od kada je osnovan Haški tribunal.

"U svojim presudama, Tribunal nije samo razmatrao dokaze i svjedočenja o zločinima, već je i udahnuo život u zakone koji su rijetko korišteni", naveo je Meron.

Od početka rada Tribunala prije 15 godina, optužena je 161 osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: