Naslijeđe MKSJ-a u bivšoj Jugoslaviji
0

Pocar: Najveći problem je što BiH nema vrhovni sud

Anadolija
Danas je u sarajevskom hotelu Holiday Inn održana konferencija pod nazivom "Naslijeđe MKSJ-a u bivšoj Jugoslaviji" u organizaciji Outreach programa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Konferenciji su prisustvovali sadašnji i bivši visoki zvaničnici Međunarodnog suda, predstavnici nacionalnih pravosuđa, stručnjaci na polju tranzicijske pravde s geografskih lokacija koje su doživjele slična iksustva kao i bivša Jugoslavija, predstavnici udruženja žrtava, članovi njihovih porodica, predstavnici akademske zajednice i nevladinih organizacija i drugi.

Član apelacione komisije ICTY-a i bivši predsjednik ICTY-a sudija Fausto Pocar, istakao je da je Tribunal ima potpunu saradnju sa organima u BiH uprkos manjima tehničkim poteškoćama.

"Nadam se da će, nakon zatvaranja Tribunala, lokalni jurisdikcioni organi uspjeti sami riješiti ostale slučajeve. Možda rješenja uvijek nisu bila ista, ali Sud BiH napravio je dobar posao dosad. Najveći problem je što BiH nema vrhovni sud i mislimo da ga što prije treba osnovati", rekao je Pocar, dodavši da je veoma važno da saradnja između svih zemalja u regiji bude na najvišem nivou, jer postoji mnogo zločina koji imaju međunarodni karakter.

"Mi smo se više puta oglašavali što se tiče Haškog tribunala, i nismo bili zadovoljni mnogim presudama. Haški tribunal je podijelio zločince na krupne i sitne, a ti krupni su pohapšeni. Bojimo se da nećemo dočekati njihove presude, s obzirom na to da najavljuju da će se Sud zatvoriti 2014. godine. Ne vjerujem da će se procesi Karadžiću i Mladiću završiti do tada", istakla je Hajra Ćatić, predsjednica udruženja "Žene Srebrenice".

Predsjednik organizacije "Porodice zarobljenih, poginulih i nestalih RS" Nedeljko Mitrović izrazio je nezadovoljstvo radom Tribunala.

"Nećemo biti zadovoljni sve dok posljednji zločinac ne bude procesuiran i na to imamo svi pravo na ovim prostorima. Nažalost, statistički podaci govore da je veliki disparitet u procesuiranju ratnih zločina, a nije tolika razlika u počinjenim zločinima, logorima, žrtvama. To nas navodi na ogorčenje i pesimizam", rekao je Mitrović. Sudija Suda BiH Hilmo Vučinić je istakako kako taj sud ima sve uslove i kapacitete da sam nastavi dalje procesuiranje ratnih zločina.

"Mislim da smo, govorimo o Sudu BiH, od 2005. do danas, postigli zadovoljavajući rezultat. Imajući u vidu sve uslove i okolnosti, u konačnici mogu reći da smo mi pravosnažno okončali 90 predmeta, a to je velika stvar", naglasio je Vučinić.

Na konferenciji su održane su četiri panel diskusije o ulozi ICTY-a, suočavanju s prošlošću nakon zatvaranja Tribunala, obimu naslijeđa Tribunala i značaju arhive ICTY-a.

Zatvaranje ICTY-a najavljeno je za 2014. godinu. Svi predmeti koji ne budu obrađeni do zatvaranja Tribunala, biće prebačeni sudovima zemalja regiona, koji će dalje procesuiranje nastaviti sami.