BiH
16

Završetak sanacije klizišta Podgaj - Svrake u Vogošći, projekt vrijedan milion KM

Klix.ba
Nakon majskih poplava i pojave većeg broja klizišta u 2014. godini, Općina Vogošća je pristupila hitnoj sanaciji klizišta Podgaj - Svrake.

Izrada glavnog projeka sanacije se izvodila paralelno sa izvođenjem radova, tako da su se pojedina rješenja davala na licu mjesta. Prilikom sanacije ugrađene su hiljade kubika filterskog zasipa, kilometri drenažnih cijevi, stotine metara šipova, armature, asfaltiranja saobraćajnice te monitoring cijelog sistema.

Pored samog klizišta, sanirana je i saobraćajnica koja je prolazila kroz ulicu Podgaj, a koja je bila uništena aktiviranjem klizišta, u kojoj su položene instalacije vodovodne mreže, telefona i gasovoda, te je urađeno asfaltiranje. Radove je izvodila građevinska firma Grakop iz Kiseljaka, pod stručnim nadzorom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Tim povodom je u kabinetu Općinskog načelnika Edina Smajića održan sastanak sa direktorom Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH Jasminom Jaganjcem, koordinatorom za klizišta Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Fuadom Babićem, direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite Mustafom Kovačem, te predstavnicima Federalnog ministarstva prostornog uređenja kao i predstavnicima firmi Winner projekta i Grakopa.

Na sastanku su analizirane dosadašnje aktivnosti na otklanjanju posljedica prirodne nesreće od poplava i klizišta koja je tokom protekle godine pogodila područje općine Vogošća. Razgovarano je o projektu sanacije klizišta Podgaj - Svrake u okviru kojih je realizovano oko 1.500.000,00 KM sredstava koje je osigurao Fond, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Kantonalne uprave civilne zaštite.

Direktor Fonda informisao je općinskog načelnika o nadležnostima Fonda i mogućnostima ulaganja sredstava sa kojima raspolažu, kao i aktivnostima na pronalaženju donatora za implementaciju pojedinih projekata posebno kada je u pitanju izgradnja kuća za porodice čiji su stambeni objekti potpuno uništeni, jer prema riječima stručnjaka iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, nova gradnja na saniranom području, više neće biti moguća.

Općinski načelnik Edin Smajić iskoristio je priliku da se zahvali svim učesnicima i institucijama na velikom angažovanju i pruženoj stručnoj i finansijskoj pomoći na sanaciji šteta od prirodne nesreće na području općine Vogošća te zatražio pomoć za saniranje i ostalih klizišta po prioritetima.

Nakon sastanka delegacija je obišla lokalitet saniranog klizišta Podgaj - Svrake.