BiH
0

Završeno saslušanje Azre Sarić, Radončićeva odbrana zadovoljna

SRNA
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Unakrsnim ispitivanjem odbrane i dodatnim pitanjima tužioca i sudskog vijeća danas je završeno svjedočenje Azre Sarić, ključnog svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju predsjedniku Saveza za bolju budućnost Fahrudinu Radončiću, koji je optužen za ometanje rada pravosuđa.

Radončiću se, zajedno sa Bakirom Dautbašićem, Bilsenom Šahman i Zijadom Hadžijahićem, sudi pred Sudom BiH zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Prije saslušanja Sarićeve, branilac optužene Bilsene Šahman, Mirna Delalić, rekla je sudskom vijeću da je odbrana u međuvremenu došla do novih saznanja o njenom kredibilitetu.

"Odbrana je došla do saznanja da je Sarićeva uputila prijetnje Adonisu Miljušu sa Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra u Sarajevu, a koje je on prijavio nadležnim organima MUP-a Kantona Sarajevo", rekla je Delalićeva.

Sudskom vijeću obratio se i Radončić koji je zatražio da mu budu ukinute mjere zabrane koje se odnose na razgovore o predmetu.

"Ja o ovom slučaju smijem komunicirati samo sa svojim advokatima, ali ne i sa članovima porodice, predstavnicima međunarodne zajednice, nevladinih organizacija, novinarima, te svjedocima koji bi mogli biti važni za moju odbranu. Ovim su ugrožena moja ljudska prava i pravo na odbranu", rekao je Radončić.

On je danas Sudu BiH uputio zahtjev koji se odnosi na mjere zabrane koje se tiču zabrane objavljivanja iskaza Sarićeve u medijima.

"Zabranom štampanim i elektronskim medijima da objavljuju svjedočenja Sarićeve, te njenih fotografija, sudsko vijeće je vodilo računa o kredibilitetu svjedoka, ali ne i optuženih. Smatram da se bespotrebno čuva kredibilitet ovog svjedoka", naveo je Radončić.

Šef tima Radončićeve odbrane Asim Crnalić rekao je novinarima, nakon okončanog ročišta, da je zadovoljan kako je odbrana uradila svoj dio posla kada je u pitanju svjedočenje Sarićeve, jer je unakrsno ispitivanje donijelo rezultate.