Značajan napredak
38

Završeno 65 posto radova na mostu kod Svilaja, do kraja mjeseca tender za most kod Bosanske Gradiške

Piše: A. Z.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radovi na mostu kod Svilaja realizirani su 65 posto i očekuje se da će najkritičniji dio, onaj u i pod vodom, biti završen najkasnije za 15 ili 20 dana. Istovremeno, tender za gradnju mosta kod Gradiške bi trebao biti raspisan do kraja ovog mjeseca, potvrđeno je za Klix.ba iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Predstavnici ovog Ministarstva danas su u Zagrebu imali sastanaka s Hrvatskim autocestama, a tema je bio upravo most kod Svilaja. Riječ je velikom infrastrukturnom projektu na Koridoru 5C kojim će se povezati autocesta s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.

"Vrijeme nas služi, nastojat ćemo te okolnosti iskoristiti i pravovremeno okončati radove u vodi. U roku od 15 ili 20 dana izaći ćemo iz najkritičnije faze nakon čega će situacija biti daleko relaksiranija po pitanju realizacija planiranog roka, a to je 28. maj 2019. godine kada je predviđeno otvaranje mosta, pod uslovom da ne bude nekih poplave kao 2012. ili prošle godine kad šest mjeseci nismo mogli ući na gradilište. Projekt će do kraja mjeseca biti skoro 70 posto realiziran, a preostalih 30 posto idu nakon 10. mjeseca ako bude moguće. Trenutna kvota vode je između 81 i 82, a kritična razina je 93,5, tako da u tom slučaju neće biti moguće raditi bila šta što je vezano za vodu. Kad postavimo centralni raspon mosta, koji je 130 metara čelika, dolazi jedna od najvećih dizalica u Evropi za montažu, ali vidjet ćemo hoće li to biti moguće u narednih mjesec ili mjesec i po dana, to ne ovisi o nama nego o vremenskim uslovima", kazao je za Klix.ba sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH Igor Pejić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kada je riječ o mostu pored Bosanske Gradiške, čija je izgradnja zbog niza nepredviđenih okolnosti godinama bila u zastoju, Pejić ističe da će tender za gradnju biti objavljen najkasnije za 15 dana.

"To je važan projekt za RS, ali još važniji za BiH jer će uvezati kompletan dio već izgrađene autoceste s mrežom cestovnih pravaca Hrvatske i EU. Nakon toga sve ide proceduralnim rokovima na koje nećemo utjecati, to ovisi o izvođačima i interesu", istakao je Pejić.

Dodao je da je izgradnja ovog mosta bila neizvjesna jer je EU prije nekoliko godina obustavila tranšu zbog toga što Hrvatska nije mogla osigurati sredstva, no i taj problem je sada riješen.

"Hrvatska je našla rješenje, do implementacije sredstava koja će dobiti od EIB-a, Vlada će izdvojiti sredstva iz budžeta. Očekujemo da se Vlada Hrvatske o tome očituje najduže za 10 dana", rekao je Pejić.