Visoko
7

Završene pripreme za polazak konvoja s 520 tabuta za Potočare

Anadolija
U Visokom su završene pripreme za dženazu u Potočarima kod Srebrenice, 11. jula.
Zamjenik direktora Javnog komunalnog preduzeća "Gradska groblja" Visoko Kenan Karavdić, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao je kako su sve pripreme za dženazu Bošnjaka stradalih u genocidu u Srebrenici 1995. godine, završene i da je sve spremno za polazak 520 tabuta u ponedjeljak za Srebrenicu.

"Ove godine idenifikovano je 520 stradalih Srebreničana. Od tog broja, šest je dječaka koji su u vrijeme stradanja imali nepunih 15 godina, dvije starije osobe 1901. i 1908. godište. To je dokaz da genocid nije birao godine, već da su stradali oni koji su zarobljeni i odvedeni pred streljački vod", kazao je Karavdić.

On navodi da su sva tijela već smještena u tabute, te da trenutno efednije vrše tzv. suhi gusul što je zabilježio i objektiv agencije Anadolija.

"U ponedjeljak u 10 sati, kolona sa tabutima krenuće iz Visokog prema Sarajevu, gdje će se zadržati ispred zgrade državnog Predsjedništva kratko kako bi se učenjem Fatihe ili na drugi način bila odata počast žrtvama. Nakon toga, kolona će nastaviti put ka Potočarima", rekao je Karavdić.

On je dodao da je u Potočarima već počelo kopanje mezara za 520 posemrtnih ostataka žrtava genodica koje će biti ukopane ove godine.

Karavdić je istakao da je ovo 12. put da "Gradska groblja Visoko" organizuju dženazu u Potočarima, ali da su ove godine prvi put ostvarili saradnju sa Komemorativnim centrom u Tuzli.

"Većina Srebreničana je, pri ekshumaciji, odvožena u Komemorativni centar u Tuzli, gdje su forenzicari i antropolozi, kroz laboratoriju i DNK analizu, dolazili do rezultata koji su 90 posto tačni. To znači da se više niko ne može potpisati i identifikovati kao ta osoba", naglasio je Karavdić dodavši kako je saradnja ostvarena i u vidu opremanja tijela i dovoženja tabuta u Visoko. On je dodao kako se nada da će ova uspješna saradnja potrajati i narednih godina.

Kako se veliki broj posmrtnih ostataka nalazi i u komorama u Visokom, Karavdić je rekao da je ove godine kod njih identifikovano 16 tijela stradalih Srebreničana.

"Tokom ekshumacije iz jezera Peručac prošle godine pronađeno je 16 Srebreničana od 360 tijela. Njihova identifikacija je rađena u Visokom i oni će biti pokopani ove godine", istakao je Karavdić.