Među žrtvama šestero djece
21

FOTO / Konvoj sa 520 tabuta krenuo iz Visokog na put konačnog smiraja

Anadolija
Iz Gradskih grobalja Visoko danas je, učenjem dove, ispraćeno 520 tabuta sa posmrtnim ostacima identificiranih žrtava srebreničkog genocida, među kojima je šest maloljetnih osoba koje su u trenutku ubistava imale 15 godina i tri žene, od kojih je jedna imala 94 godine.
Ovo "putovanje" ubijenih Srebreničana Bosnom i Hercegovinom do Potočara, prema riječima članova njihovih porodica, posljednji je njihov put do konačnog smiraja, nakon decenije i pol traganja, ekshumacija i, kako su rekli, dugotrajnih i bolnih procesa identifikacije.

Brojni članovi porodica ekshumiranih i identifikovanih žrtava koje će biti ukopane na 17. godišnjicu najstrašnijeg stradanja pripadnika jednog naroda u modernoj historiji Evrope, uz suze i ruže ispratili su danas tabute sa posmrtnim ostacima iz Visokog, koji će preko Sarajeva, Han-Pijeska i Vlasenice u poslijepodnevnim satima stići u Memorijalni centar u Potočarima.

Veliki broj Visočana na ulicama grada, učenjem dova i cvijećem, odali su počast i ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, kada su jedinice pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića, u masovnim ubistvima na više lokacija na području Srebrenice, ubile više od osam hiljada tamošnjih Bošnjaka.

Konvoj s tabutima će se zaustaviti ispred državnog Predsjedništva u Sarajevu, gdje će, uz brojne građane glavnog grada, žrtvama počast odati predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Konvoj sa tabutima će potom nastaviti put do konačnog odredišta u Potočarima, gdje će 11. jula, u prisustvu desetina hiljada posjetilaca biti obavljena i kolektivna dženaza.