BiH
14

Završena treća i nastavlja se četvrta godina projekta "Porodica na djelu“

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Udruženje "Porodična mreža“ koje djeluje na cjelokupnoj teritoriji Bosne i Hercegovine, završila je treću i krenula u implementaciju četvrte godinu projekta "Porodica na djelu".

Ključni partneri "Porodične mreže“ su Centri za socijalni rad u Banjoj Luci i Sarajevu uz čiju podršku se realizuju glavne aktivnosti udruženja, kao i IN Fondacije i Holandskog donatora Kinderpostzegels.

Osnovna aktivnost udruženja je provođenje modela Porodične grupne konferencije (PGK) u saradnji sa Cetrima za socijalni rad u Sarajevu i Banjoj Luci.

Cilj ovih konferencija jeste osnaživanje porodica u otežavajućim životnim okolnostima, kako bi preuzela kontrolu nad svojim životom i to kroz preuzimanje odgovornosti za sve što se nje tiče, bez traženja podrške za to nadležnih institucija. S time se vraća moć porodici i ona postaje samostalna.

U trećoj godini projekta u periodu 2013.-2014, održano je 30 PGK, u kojima je učestvovalo 64 maloljetna lica i 171 član porodice. Porodice, učesnici konferencija, su korisnici usluga Centara za Socijalni rad Banja Luka i Sarajevo.

Problematika porodica je obuhvatila širok djelokrug: kontakt roditelja sa maloljetnim djetetom, hraniteljske porodice, nasilje u porodici, vršnjačko nasilje, porodice sa krivičnim prijavama, smještaj djece, lica sa mentalnim smetnjama, razvod braka, deportacija stranih državljana i dr.

U trećoj godini posebno se ističu aktivnosti jačanja i izgradnje saradnje sa drugim udruženjima i organizacijama, koje kao i "Porodična mreža“, fokus svoga rada usmjeravaju na pružanje posebne podrške djeci i njihovim porodicama.

U četvrtoj godini projekta, koja je krenula sa implementacijom sa 01.06.2014. god., planirana je realizacija 20 PGK (10 u Banjoj Luci i 10 u Sarajevu), izgradnja i jačanje mreže saradnje sa svim akterima društva koji svoj rad usmjeravaju na pružanje podrške porodici, sa fokusom na djete u njoj, saopćeno je iz Udruženja "Porodična mreža".