BiH
4

Općina Novi Grad nastavlja pomagati SOS Dječija sela

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo ove godine pomaže rad Centra za rani rast i razvoj sa 40.000 maraka. Tim povodom danas je u prostorijama Centra upriličeno potpisivanje sporazuma o saradnji, čime ova lokalna zajednica već drugu godinu zaredom osigurava sredstva za aktivnosti Centra.

Sporazum su potpisali Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, i Amir Omanović, direktor SOS Dječijih sela BiH.

Kako je istaknuto, zahvaljujući podršci Općine Novi Grad u periodu od juna 2013. do juna 2014. godine, aktivnostima Centra za rani rast i razvoj bilo je obuhvaćeno više od 250 djece i 150 roditelja sa područja općine. Održano je i više od 400 tematskih grupnih radionica, dok je organizirano 40 individualnih radionica prilagođenih specifičnim potrebama djece i roditelja. Pored tematskih radionica organiziran je i indivudualni rad sa djecom i roditeljima u oblasti govorno-jezičke, psiho-socijalne, art i muzikoterapije kao i savjetovanja sa ginekologom i pedijatrom.

Ovom prilikom Delalić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Općina Novi Grad Sarajevo već drugu godinu pomaže implementaciju aktivnosti u Centru za rani rast i razvoj.

"Prošle godine smo na osnovu izvještaja, monitoringa i ispitivanja korisnika Centra došli do zaključka da je posao u okviru ovog projekta urađen odlično. Ponukani pozitivnim rezultatima i izvještajima o radu, i ove godine smo se odlučili ponovo za ovu organizaciju, jer je dala najkorektniju i najbolju ponudu, a aktivnosti koje provodi su značajne, jer se najviše provode u radu sa djecom", izjavio je Delalić.

Centar kroz svoje aktivnosti predstavlja inovativan pristup brizi o djeci, prilagođen praćenju ranog dječijeg rasta i razvoja. Usluge pruža tim stručnjaka iz oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, a namijenjen je, kako za buduće, tako i za roditelje sa djecom starosne dobi od samog početka njihovog života do 10 godina, sa akcentom na djecu do tri godine.

"Želim se zahvaliti načelniku Općine Novi Grad Semiru Efendiću i Komisiji koja je drugu godinu zaredom donijela odluku da SOS Dječija sela BiH implementiraju aktivnosti Centra za rani rast i razvoj. Vjerujem da su naš kvalitetan rad i do sada ostvareni rezultati bili presudni za nastavak saradnje. Želim istaći da iako organizacija SOS Dječija sela BiH djeluje na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine, naša matična općina je Općina Novi Grad sa kojom imamo izuzetnu saradnju i značajnu podršku", rekao je direktor Omanović.