{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završena sjednica Predstavničkog doma FBiH

F
10.12.2013. u 17:50
0
4
Završena sjednica Predstavničkog doma FBiH
0
Završena sjednica Predstavničkog doma FBiH
Predstavnički dom FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončana je danas u Sarajevu nakon formiranja Komisije čiji su članovi iz svih parlamentarnih stranaka a mandat joj je da ispita okolnosti u slučaju istrage protiv federalnog ministra pravde Zorana Mikulića u vezi s njegovom naredbom za prebacivanje zaštićenog svjedoka iz jednog u drugi kazneno-popravni zavod.
Jedan od članova Komisije Irfan Ajanović (Stranka demokratske akcije) rekao je prije njenog formiranja da će učestvovati u radu tog tijela ako bude imenovan, ali i da smatra da njen predviđeni zadatak nije u nadležnosti parlamentarnog tijela nego pravosuđa.

Ova sjednica je obilježena i odlukama Predstavničkog doma kojim su odbačeni izvještaji o radu Federalne vlade za 2012. godinu te izvještaj o izvršenju budžeta FBiH za period januar - juni 2013. godine a primljene k znanju informacije o implementaciji razvojnih projekata u FBiH u tom periodu te o vanjskom i unutrašnjem dugu FBiH na dan 31. decembra 2012. godine te odbačen izvještaj o zaduženju FBiH po osnovu emisije Trezorskih zapisa (aukcija od 3. septembra 2013. godine).

Poslanik Predrag Kožul, tokom rasprave o dugu FBiH, predložio je a većina podržala, da Federalna vlada pokrene izmjene federalnog zakonodavstva o zaduživanju.

Pošto je konstatirao da su u informaciji navedena velika zaduženja preduzeća Željeznice FBiH u odnosu na ukupni vanjski dug FBiH, ali i zaduženja Cesta FBiH, Kožul je rekao da izmijenjeno zakonodavstvo treba da naloži vraćanje duga samo subjektu koji koristi konkretni novac a ne solidarno vraćanje na osnovu kojeg ceh plati i onaj koji de facto nije zadužen po tom osnovu.

Razmatranje godišnjeg izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH prolongirano je za narednu sjednicu Doma na molbu iz te institucije, kao i Izvještaj Evropske mreže pravosudnih vijeća.

Naredna sjednica je 17. i 18. decembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: