BiH
2

Parlamentarci danas o programu zaštite svjedoka

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održat će danas 54. sjednicu na kojoj će, između ostalog, razmatrati Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH, u drugom čitanju.

Osnovni razlozi za donošenje zakona o programu zaštite svjedoka u BiH proizilaze iz činjenice da je potrebno osigurati efikasan sistem zaštite svjedoka u toku i nakon krivičnog postupka, da bi svjedoku bilo omogućeno slobodno i otvoreno svjedočenje u krivičnom postupku pred Sudom BiH.

Dosadašnja iskustva u primjeni postojećih odredbi Zakona o programu zaštite svjedoka u BiH ("Službeni glasnik BiH, "broj 29/04) pokazala su niz nedostataka koji su ograničavajući faktor u samoj provedbi ovog zakona.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH, čiji su predlagatelji zastupnici Lazar Prodanović, Nermina Zaimović-Uzunović, Azra Hadžiahmetović, Vesna Krstović-Spremo i Šefik Džaferović.

Između ostalog, Zakonom o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH uređuje se status osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH i pravnim osobama koje osnivaju institucije BiH, postupak prijave, obveze institucija u vezi s prijavom korupcije, postupak zaštite osoba koje prijavljuju korupciju te se propisuju sankcije za povrede odredaba spomenutog zakona.

Također, Parlamentarna skupština Vijeća Europe je Rezolucijom 1729 iz 2010. godine o zaštiti zviždača pozvala sve države članice da analiziraju svoja zakonodavstva u svjetlu zaštite zviždača, vodeći računa o tome da ta zaštita treba biti sveobuhvatna, treba osigurati zviždaču mogućnost prijave kakvog štetnog ponašanja bez straha od posljedica, te da se teret dokazivanja u slučaju štetnih mjera treba prenijeti na poslodavca.

Poslanici će raspravljati i o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o postupku neizravnog oporezivanja u prvom čitanju, kao i Izvještaju Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, čiji su predlagači poslanici Kluba SDPBiH i Kluba SBBBiH.

Na dnevnom redu je i Godišnji izvještaj Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH za 2012., Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: "Uvjeti za učinkovitu i efektivnu kontrolu PDV-a i prisilnu naplatu duga" te Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o prijedlogu zaključka poslanika Beriza Belkića povodom rasprave o Informaciji o stanju sigurnosti u BiH u 2012., a koji glasi: Parlamentarna skupština BiH podržava i traži od Vijeća ministara BiH da radi na stvaranju uvjeta za realizaciju mjera i narednih koraka naznačenih u Informaciji o stanju sigurnosti u 2012.

Poslanici će odlučiti i o Izvještaju Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu za obavljanje pojedinačnog glasanja o zaključcima iz Mišljenja Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH s prijedlogom zaključaka u vezi s blokadom institucija BiH od 5.do 7. juna 2013.

Pred poslanicinma će se naći i Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2012.

Sjednica počinje u 10.00 sati.