OSCE
0

Završena serija okruglih stolova posvećenih pitanjima zločina iz mržnje

FENA
Misija OSCE-a u BiH zaključila je niz okruglih stolova i ostalih događaja koji su se bavili pitanjima zločina iz mržnje i drugih incidenata motiviranih predrasudama.

Sedam održanih okruglih stolova u BiH imalo je za cilj da podigne nivo svijesti o zločinima iz mržnje i poboljša način na koji reagiraju lokalne vlasti, religijske i vjerske vođe na ovakvu vrstu zločina.

Drugi događaji bili su usmjereni ka policijskim službenicima, sudijama i tužiocima, da poboljšaju odgovor na incidente počinjene iz mržnje i izgrade povjerenje u krivičnopravni sistem.

"Vlasti moraju prepoznati potencijalne izvore mržnje i netolerancije te odgovoriti na ovakve slučajeve na odlučan i efikasan način", rekao je šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Gary D. Robbins.

Dodao je da je ključ u sistematskoj i koordiniranoj zajedničkoj akciji svih institucija vlasti.

Misija OSCE-a u BiH podržava napore stručnjaka krivičnog prava da identificiraju i reagiraju na potencijalne zločine iz mržnje te radi na borbi protiv zločina iz mržnje putem podizanja nivoa svijesti o ovom fenomenu u svim dijelovima društva i putem podržavanja amandmana Krivičnog zakona, koji bi pružio odgovarajuće prepoznavanje zločina iz mržnje.

OSCE također podržava integraciju specijalizirane obuke o zločinima iz mržnje unutar policijskog nastavnog plana i programa, a u suradnji s Uredom OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) objavljen je i Priručnik o zločinima počinjenim iz mržnje u BiH, saopćeno je iz Misije OSCE.