BiH
5

Završena sanacija i restauracija Saburine kuće u Sarajevu

FENA
Sanacija i restauracija Saburine kuće u Sarajevu, koja je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom, završena je, a u narednom periodu će biti otvorena za posjetioce i turiste.

Aktivnosti sanacije vodila je Općina Stari Grad Sarajevo, a vrijednost projekta je oko 180.000 KM.

Načelnik te općine Ibrahim Hadžibajrić danas je u Saburinoj kući, povodom zvaničnog završetka aktivnosti sanacije objekta, kazao da je aktivnost počela prije dvije godine te da je spašen objekat koji je građen polovinom 18. stoljeća.

Sanacija je rađena u dvije faze, a ostalo je još uređenje avlije koja će biti urađena tokom naredne godine.

Kuća će biti otvorena za goste i turiste, a kako je najavljeno goste će dočekivati seizi i hizmećari u nošnjama koji će kroz tradicionalno-zabavni program prezentirati bogat enterijer objekta i običaje iz proteklih stoljeća.

Kompletan enterijer je ostao originalan, a Hadžibajrić kaže da su korištene posebne metode da bi se sačuvao originalni izgled i blago arhitekture.

Općina Stari Grad koristit će Saburinu kuću za prijeme delegacija i gostiju.

Direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo Munib Buljina je kazao da je Saburina kuća jedan od rijetko očuvanih objekata stambene arhitekture orijentalnog tipa te da u današnjem obliku egzistira od kraja Drugog svjetskog rata.

Istakao je i da je danas sačuvan samo muški dio, a da je ženski uništen.

Zavod je uradio projektnu dokumentaciju restauraciju, konzervaciju i revitalizaciju objekta, a Buljina kaže da je sačuvano sve što se moglo sačuvati.

Predstavljen je i Projekt ''Selamluk'' kroz koji će biti predstavljena kultura življenja u Sarajevu u osmanskom periodu kroz prijeme i dočeke.