BiH
0

Počinje druga faza sanacije Saburine kuće

Klix.ba
Potpisivanjem Ugovora o izvođenju II faze radova sanacije i restauracije objekta Saburina kuća, danas je najavljen početak radova kojima će biti završena sanacija ovog nacionalnog spomenika, odnosno same kuće. Preostat će sanacija avlije i okolnog dijela za što se, iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, nadaju da bi moglo biti završeno naredne godine.

Kako je kazao načelnik Ibrahim Hadžibajrić riječ je o završnim radovima objekta koji će ostati u vlasništvu općine i bit će poluotvorenog karaktera.

“Saburina kuća će dijelom biti otvorena za građane i obilazak, a također ćemo je koristiti i za posjete delegacija koje nam dolaze u Općinu. S obzirom da ćemo mi biti zaduženi za kuću, njeno održavanje će biti znatno lakše", kazao je Hadžibajrić.

Naglasivši kako Općina Stari Grad svake godine iz budžeta izdvaja znatna sredstva za zaštitu nacionalnih spomenika, iako to nije u njenoj nadležnosti, Munib Buljina direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, je precizirao šta obuhvata druga faza radova.

“Radi se o restauratorskim zahvatima na obnovi orginalnih musandera, šišeta, zidnih dekoracija. Također bit će restaurirane i dvije zidane peći s lončićima", rekao je Buljina.

Nakon provođenja tenderske procedure Zavod je izabrao firmu Neimari d.o.o. iz Sarajeva za izvođenje ovog projekta. Pomenuta firma također radi i na sanaciji velikog broja nacionalnih spomenika u Stocu, te imaju respektabilno iskustvo. Prema riječima Ramiza Mulaomerovića, suvlasnika firme Neimari d.o.o, izvođač će ispoštovati rok za radove određen ugovorom.

“Zahvaljujem se na povjerenju koje je ukazano našoj firmi, a mi ćemo stručno i kvalitetno odgovoriti ovom zadatku, jer zato smo certificirani", rekao je Mulaomerović.

Ugovor o izvođenju II faze radova sanacije i restauracije objekta Saburina kuća potpisali su danas u prostorijama Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, Munib Buljina, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS i Ramiz Mulaomerović, suvlasnik firme Neimari d.o.o.

Podsjećamo, Općina je 2012. godine izdvojila 23.000 KM za izradu projektne dokumentacije, a Zavod je nakon toga raspisao tender i izabrao izvođača radova. U aprilu 2013. godine potpisan je ugovor o izvođenju prve faze radova koju je finansirala Općina Stari Grad sa 75.000 KM, a radove je izvodila firma “Marušić” d.o.o. S obzirom da je objekat bio u zapuštenom stanju, prvo je očišćen prostor oko kuće i unutrašnjost, a potom se pristupilo obijanju starog maltera na zidovima unutar kuće i izmjeni elektroinstalacija, nakon čega je izvršeno malterisanje unutrašnjosti. Urađena je i sanacija podova i zamjena vodovodnih instalacija u kompletnom objektu. Budžetom Općine Stari Grad za 2014. godine za sanaciju Saburine kuće predviđeno je 75.000 KM.