{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završena restauracija likovnog dekora džamije Ferhadija u Sarajevu

5.7.2013. u 12:50
23
1
Završena restauracija likovnog dekora džamije Ferhadija u Sarajevu
23
Završena restauracija likovnog dekora džamije Ferhadija u Sarajevu
U organizaciji Medžlisa islamske zajednice u Sarajevu i Fondacije kulturno naslijeđe bez granica (CHwB), u ponedjeljak, 08.07.2013. godine bit će održano svečano obilježavanje završetka radova na projektu konzervacije i restauracije likovnog dekora džamije Ferhadija u Sarajevu.
Svečanost povodom obnovljenog enterijera džamije Ferhadija otvorit će imam džamije Muris ef. Hadžibaščaušević, nakon čega će se prisutnima u ime Fondacije kulturno naslijeđe bez granica obratiti Lejla Hadžić. Restaurator Nihad Čengić će dati osvrt na konzervacijske i restauracijske radove. Na svečanosti će se također obratiti predstavnik Federalnog ministarstva kulture i sporta FBiH i predstavnik Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, koji će i zvanično staviti u funkciju i na korištenje Ferhadije.

Projekt konzervacije i restauracije likovnog dekora je počeo novembra 2011. godine, gdje je jedan od važnijih segmenata projekta predstavljalo obrazovanje mladih stručnjaka volontera (arheologa, arhitekata, historičara umjetnosti i konzervatora) koji su bili aktivno uključeni u cijelokupni proces konzervacije i restauracije likovnog dekora. Ovo je izuzetno značajno uzimajući u obzir da u ovoj oblasti nedostaje stručni kadar.

Ferhadija džamija je sagrađena 1561./1962. godine i ime je dobila po Ferhad-beg Vuković Desisaliću, bosanskom sandžak-begu. Ferhadija je najmlađa podkupolna džamija u Sarajevu sa kvadratnom osnovom i zajedno sa haremom je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i pod zaštitom države je od novembra 2004. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: