Svečano otvorenje
0

Završena rekonstrukcija sarajevske palače pravde

FENA
Sarajevska palača pravde (Foto: Fotoservis)
Sarajevska palača pravde (Foto: Fotoservis)
U prisustvu predstavnika vlasti u BiH, pravosudnih dužnosnika, članova diplomatskog kora i predstavnika međunarodnih organizacija danas je prigodnom ceremonijom ozvaničen završetak rekonstrukcije sarajevske palače pravde.

Obnova zgrade Kantonalnog i Općinskog suda Sarajevo izvršena je u više faza od 2005. do 2010. godine, a finansirali su je Evropska unija (EU), vlade kraljevina Norveške i Švedske, te Kantona Sarajevo (KS), sredstvima od 4.205.000 eura.

Otvaranje renoviranih i novoopremljenih prostorija dva sarajevska suda pozdravili su šef Delegacije Evropske komisije u BiH, ambasador Dimitris Kourkoulas i ambasadori Norveške i Švedske u BiH Jan Braathu i Bosse Hedberg, potcrtavajući značaj pravosudne reforme za evroatlantski put naše zemlje, ali i njen ukupan demokratski razvoj.

Poručili su da su uspostava "vladavine zakona" i poštivanje ljudskih prava u punom kapacitetu preduvjeti za sva druga postignuća u BiH te istaknuli spremnost da i nadalje pružaju potporu reformi pravosuđa u BiH.

Na značaj rekonstrukcije i opremanja zgrada u kojima su smještene bh. pravosudne institucije ukazali su predsjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH), Kantonalnog i Općinskog suda Sarajevo Milorad Novković, Begzada Gavrankapetanović-Salihagić i Goran Salihović, kao i Besim Mehmedić, premijer KS-a.

Istaknuli su da je stvaranje uvjeta za rad pravosudnih djelatnika u funkciji ostvarivanja boljih rezultata, njihovog kvalitetnijeg i efikasnijeg rada, te pružanja višeg nivoa usluga, odnosno olakšanog pristupa građanima.

Rekonstrukcija sudova u BiH u samom je vrhu prioriteta VSTV-a BiH, koji su apostrofirani i u Državnoj strategiji za reformu sektora pravde.

Inače, intenzivnije aktivnosti na obnovi pravosudnih institucija u BiH datiraju još od 2004. godine kada je vlada Sjedinjenih Američkih Država osigurala inicijalna finansijska sredstva za obnovu sudova i tužiteljstava u BiH.

Zgrada Palače pravde u Sarajevu izgrađena je 1914. godine za vrijeme vladavine Austrougarske monarhije, a prema projektu istaknutog arhitekte Karla Paržika. Bila je to najveća palača izgrađena u autrougarskom razdoblju i posljednja građevina iz tog perioda podignuta u duhu historicizma.

Projektom njene rekonstrukcije obuhvaćeno je renoviranje postojećih, te izgradnja novih sudnica (ukupno 16 sudnica), odnosno njihovo opremanje sofisticiranom audiovizuelnom i drugom elektroničkom tehnologijom.

Osim sudnica, koje su opremljene u skladu s međunarodnim standardima, poboljšana je cjelokupna infrastruktura, te opremljene prostorije za medijaciju, biblioteka i arhiva, uključujući i kancelarijski prostor i informatičko uvezivanje svih segmenata.