BiH
145

Završena rekonstrukcija saobraćajnice u ulici Adema Buče u Buča Potoku

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U novogradskom naselju Buča Potok završeni su radovi na rekonstrukciji saobraćajnice u ulici Adema Buče, najvećem infrastrukturnom projektu u općini Novi Grad u zadnjih deset godina, koji je koštao oko 4, 5 miliona maraka.

Tim povodom, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Jusuf Bubica obići će u četvrtak, 4. decembra 2014. godine, u 13 sati, rekonstruisanu saobraćajnicu i tom prilikom ozvaničiti završetak radova.

Ulica, koja vodi prema Gradskoj deponiji od kantonalnog je značaja i sa gradom povezuje naselja sa blizu 40. 000 stanovnika.

Na ovoj dionici urađena je temeljita rekonstrukcija 3, 5 kilometra saobraćajnice koja je bila u jako lošem stanju. Urađena je potpuna zamjena kolovoza po novom projektu namijenjenom za teški saobraćaj, sa tri sloja asfalta, tako da je to jedina takva saobraćajnica na prostoru Novog Grada.

Izgrađeni su novi trotoari i ivičnjaci, a po prvi put je u ovoj ulici urađena i horizontalna signalizacija. Saobraćajnica je na nekoliko mjesta proširena, a u većem dijelu kod firme Zrak, gdje je uklonjena kuća koju je Općina otkupila za potrebe proširenja saobraćajnice.

Također, na cijeloj dionici rekonstruisane ceste urađena je kanalizaciona mreža za oborinske vode, dok je na dvije trećine dionice potpuno zamijenjena dotrajala vodovodna mreža, a na dionici nešto dužoj od jednog kilometra zamijenjena je mreža fekalne kanalizacije.

Projekat su zajednički finansirali Općina Novi Grad Sarajevo, Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i KJKP VIK , a radove je izvela građevinska firma “Orman”.