BiH
0

Završena rekonstrukcija Rajlovačke ceste

Klix.ba
U novogradskom naselju Rajlovac danas je ozvaničen završetak rekonstrukcije saobraćajnice u ulici Rajlovačka cesta, koja u dužini od oko jednog kilometra prolazi kroz industrijsku zonu Rajlovac i predstavlja jednu od značajnijih saobraćajnica na području Novog Grada.

Projekat, koji je realiziran u cilju poboljšanja infrastrukture u industrijskoj zoni Rajlovac, najvećim dijelom finansiralo je preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, dok je Općina Novi Grad riješila imovinsko-pravne odnose, u smislu pomjeranja i izgradnje ograda zbog kojih je bio djelomično uzurpiran pojas saobraćajnice.

Rekonstrukcijom ove saobraćajnice omogućen je lakši protok saobraćaja kroz poslovnu zonu Rajlovac na izlazu iz Sarajeva, a završetak ovog značajnog infrastrukturnog projekta ozvaničili su predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo, JP Ceste FBiH, Direkcije za puteve KS, generalnog izvođača radova firme Euro-asfalt, Strabag i podizvođača radova firme MGBH.

"Nakon rekonstrukcije ulice Adema Buče, najveći sljedeći projekat koji smo završili je rekonstrukcija Rajlovačke ceset u dužini od jednog kilometra. Vrijednost radova koji su se odvijali u dvije faze iznosi oko milion maraka. Ovo je prostor u kojem je najveća koncentracija privrednih subjekata u Kantonu Sarajevo, gdje je smješteno oko 60 firmi sa oko 2.000 uposlenih. Ovdje je sjedište velikih kompanija trgovačkih, ali i građevinskih koje su dobro poznate i grade naše autoputeve. Kada smo razgovarali sa privrednicima sa ovog područja, prvo su tražili da se ova saobraćajnica obnovi, jer je bila u jako lošem stanju. Zahvaljujući dobroj saradnji sa Direkcijom cesta FBiH uspješno je realiziran ovaj projakat“, rekao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić. Dodao je da je u sklopu radova cesta proširena, te su izgrađeni i trotoari sa obje strane saobraćajnice, kao i autobuska stajališta.

Kako je kazao prof. dr. Rasim Gačanović, stanovnik ovog područja i nekadašnji ministar prometa i komunikacija BiH, ova cesta je ključna i za područje Ahatovića, Dobroševića i Bojnika najkraći je put za dolazak u centar grada.

"Kada bude u funkciju stavljana petlja za ulazak brze auto-ceste u grad, ova cesta će biti rasterećena i ona će za lokalno stanovništvo biti glavna žila kucavica. Saobraćajnica je urađena vrlo kvalitetno i prema svjetskim standardima.Kanalizacija i sve instalacije koje su se ranije nalazile ispod saobraćajnice, sada su izmještene iz trupa csete u pješačke staze, tako da bilo kakva intervencija na infrastrukturnoj mreži ne zahtjeva obustavu saobraćaja“, rekao je prof. dr. Gačanović.

U narednom periodu planirana je rekonstrukcija kraka Rajlovačke ceste, gdje se nalazi nekoliko velikih privrednih subjekata, a koji je značajan za privredne subjekte koji tu djeluju.

Rabalanskom budžeta Općina Novi Grad izdvojila je 100. 000 KM, koje bi trebala zajedno sa Direkcijom cesta FBiH investirati u rekonstrukciju dotrajale vodovodne mreže na tom prostoru.