Pretrpjela oštećenja
288

Završena obnova zgrade "Pancirka", simbola odbrane Dobrinje i Sarajeva

Klix.ba
Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad
Završena je obnova zgrade "Pancirka", simbola odbrane Dobrinje i grada Sarajeva, koja je tokom rata pretrpjela velika oštećenja.

U sklopu radova urađena je kompletna termo - fasada, zamijenjena stolarija, kao i popločanje platoa ispred zgrade, gdje je postavljen slobodnostojeći pano na kojem će se nalaziti historijski podaci o ratnoj ulozi i stradanju "Pancirke, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Iako je projektom bilo planirano da se "ratni ožiljci" sačuvaju postavljanjem staklenih ploha kroz koje bi se zadržali autentični ostaci rupa od granata i metaka, građani se s takvim tehničkim rješenjem nisu složili, bojeći se da bi moglo doći do narušavanja termo-izolacije i prodiranja vode u stanove.

Zbog toga je urađeno drugo rješenje, te je na zgradi postavljen pano koji kroz fotografije podsjeća na period 1992-1995. godine, na ratna razaranja i na ono šta su ova zgrada i stanovnici Dobrinje pretrpjeli tokom agresije na našu zemlju. Danas, skoro dvije i po decenije nakon rata, ovaj dio naselja poprimio je sasvim novi izgled i vraća mu se prijeratni sjaj.

"Pancirka“ je izgrađena 1983. godine i nalazi se na granici s Aerodromskim naseljem, a u periodu od 1992. do 1995. godine bila je na prvoj liniji odbrane i važila je za jednu od najviše oštećenih zgrada u općini Novi Grad.

Vrijednost radova je 714.871 KM. Sufinansiralo ih je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo sredstvima u iznosu od 200.000 KM, dok je Općina osigurala preostali iznos.