Dan Armije BiH
75

Završena Monografija Petog korpusa Armije RBiH, promocija 15. aprila u Bihaću

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
U Bihaću je danas prezentovan završetak izrade Monografije Petog korpusa Armije RBiH, a zvanična promocija je najavljena za 15. april – Dan Armije Bosne i Hercegovine.

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić i ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi USK Dževad Malkoč organizovali su danas prijem za tim koji je radio na projektu pripreme Monografije Petog korpusa Armije BiH.

Na čelu projekta nalazio se general Fadil Hasanagić, ratni načelnik štaba Petog korpusa, koji je kazao da je Monografija završena nakon višemjesečnog predanog rada na dokumentovanju slavnog i časnog ratnog puta Sile nebeske.

"Osamnaest mjeseci napornog rada rezultiralo je jednim velikim naučnim djelom koje će uskoro ugledati svjetlo dana. Monografija sadrži 736 stranica, a obuhvaćeno je sve ono kroz šta su prošli pripadnici Petog korpusa, njegove jedinice, a posebno narod Bihaćkog okruga. Cijenimo da će monografija 25 godina nakon formiranja Petog korpusa dati odgovore na mnoga pitanja, no više o tome bit će riječi na promociji", rekao je Hasanagić.

Monografija se temelji isključivo na arhivskim dokumentima koji potječu iz ratnog perioda, a veoma je obimna i sadržajna.

"U Monografiji se nalazi više od 5.500 imena, mnoštvo slika i, što je najvažnije, uspjeli smo poimenično uvrstiti poginule heroje Petog korpusa i da to ostane trajna uspomena na njih i sve ono što su radili za državu Bosnu i Hercegovinu i, posebice, Unsko-sanski kanton", istakao je Hasanagić.

Monografija predstavlja zahtjevan uređivački i izdavački poduhvat koji će trajno svjedočiti zašto su Krajišnici ponosni na odbrambeno-oslobodilački rat.

"Ne postoje riječi kojima bih se mogao zahvaliti, prije svega, trojici naših generala Hasanagiću, Dudakoviću i Drekoviću, ali i našim komandantima, oficirima, podoficirima, svim jedinicama Petog korpusa i svima onima koji su bili uključeni u izradu ove vrlo značajne publikacije. Mi ćemo je uskoro dati na upotrebu našim građanima i svim budućim pokoljenjima", rekao je premijer USK Husein Rošić.

Promocija Monografije Petog korpusa Armije BiH bit će organizovana 15. aprila, na Dan Armije, u 19 sati u Kulturnom centru u Bihaću.