BiH
0

Završena manifestacija "Sportom protiv nasilja - sjećanje na Denisa 2010."

FENA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Javnom diskusijom o maloljetničkoj delinkvenciji koja je održana poslije izvedbe predstave "Udarac" u četvrtak uvečer je u SARTR-u završena kulturno-sportska manifestacija "Sportom protiv nasilja - sjećanje na Denisa 2010."

U diskusiji su učestvovali premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, direktorica Centra za socijalni rad KS-a Mirsada Poturković, školska pedagoginja i psihologinja Nefiza Dautović te glumci iz predstave.

Kao jedan od osnovnih problema istaknut je nedostatak krovne strategije obrazovanja koja bi mogla spriječiti devijacije u ponašanju maloljetnika kroz obrazovni sistem, saopćeno je iz MESS-a.

"Kombinacijom preventivnih i represivnih mjera vjerujem da bi se postigli bolji rezultati u ovoj oblasti“, istakao je premijer Mehmedić te naglasio da se i dalje izdvajaju nedovoljna sredstva za podršku manifestacijama poput ove, koje su usmjerene na prevenciju delinkvencije i nasilja kod mladih ljudi.

"Šta uraditi s generacijama mališana koji upisuju prvi razred osnovne škole da ne prihvate nasilje kao legitiman način komunikacije?, pitanje je za one koji kreiraju obrazovne politike", istakla je Dautović.

Glumci Play-drame iz Splita prenijeli su svoje utiske koje su stekli kroz rad na predstavi koja se bavi istinitim tragičnim slučajem te su bili saglasni u tome da se puno toga ipak nauči kroz kućni odgoj i odnos s roditeljima.

Tokom diskusije iznesene su poražavajuće statistike koje ukazuju da se problem maloljetničke delinkvencije ne tretira na adekvatan način te je u diskusiji zaključeno da je nužno povezati razne institucije u najboljem interesu najmlađih članova naše zajednice.

"Društvo nam liči na tramvaj u kojem je Denis ubijen, a mi svi okrećemo glavu, valjda misleći da se nešto slično ne može dogoditi nama. Zapravo je pitanje - ko je sljedeći?“, zaključio je jedan od sudionika diskusije.

Festival MESS kao jedan od organizatora istakao je želju da se slični razgovori vode poslije izvedbi pozorišnih predstava, jer i teatar ima svoju odgojno-obrazovnu ulogu u društvu te je ovakav vid diskusije samo začetak tog procesa.

Kulturno-sportska manifestacija Sportom protiv nasilja – sjećanje na Denisa 2010. trajala je od 10. do 29. aprila.

Održana su takmičenja u košarci, malom nogometu, biciklizmu, šahu i karateu te su organizirane dvije pozorišne predstave – "Ružno pače" te "Udarac".

Organizatori su Karate klub Olimp, Omladinski šahovski klub Centar Sarajevo i Fondacija Denis Mrnjavac - KŠC Sarajevo.