Od 19. do 23. maja
0

Dani Sarajeva u Beogradu - festival progresivnih i hrabrih ljudi

Sarajevo-x.com
Festival "Dani Sarajeva u Beogradu" održat će se po četvrti put od 19. do 23. maja 2010. u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) i Agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju grada Beograda.

Tradicionalno, Festival se održava u maju, kao simbolično podsjećanje na mjesec u kojem je 1992. počela opsada Sarajeva. Festival okuplja mlade, uspješne i građanski angažirane ljude, koji nalaze najrazličitije načine komunikacije da to izraze – muzičare, glumce, reditelje, intelektualce, aktiviste, i sve one koji svojim javnim djelovanjem ne zaziru od toga da stvari nazovu pravim imenom, te da se hrabro suoče sa prošlošću.

U tom kontekstu, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u BiH, Alma Mašić je naglasila: "Važno nam je da svake godine okupimo više ljudi, te da informacije o događajima i diskusijama dopru do što šire javnosti, kako bi se prenijela ta pozitivna, mladalačka, progresivna energija u sredine opterećene konfliktom, nepovjerenjem i nerazumijevanjem."

Maja Mićić, izvršna producentica Festivala, ispred Inicijative mladih za ljudska prava Srbije podsjetila je da je Festival prošle godine okupio 5000 mladih ljudi, a Beograd je bio domaćin za preko 250 gostiju iz Sarajeva.

"Posebno mi je drago da je u organizaciji prošle godine učestvovalo 100 mladih aktivista-volontera, koji su iz prve ruke saznavali pojedinosti o kulturno-historijskim činjenicama vezane za Sarajevo, a mladi jedino mogu uspješno voditi proces suočavanja sa prošlošću", zaključila je.

U ime grada Beograda, Danko Runić, direktor Agencije za saradnju sa NVO i evropsku harmonizaciju, izrazio je zadovoljstvo što Agencija drugi put učestvuje u organizaciji Dana i daje podršku ovakvom projektu, naglašavajući da svi ovi krajevi dijele zajedničku budućnost u kontekstu evropskih integracija.

"Kulturne i javne institucije Beograda (Kulturni centar, beogradska pozorišta) otvorit će vrata sarajevskim umjetnicima, a posebno mi je drago što će se u Skupštini Grada održati prezentacija sarajevske Hagade. Drago nam je što Beograd zvanično podržava ovaj Festival", naglasio je Runić.

Među muzičarima koji će nastupiti u Beogradu su i Amira Medunjanin, te frontment sarajevskog benda Sikter, Enes Zlatar-Bure, čiji će se dokumentarni film "Dvije škole pod istim krovom" također prikazati na Festivalu.

"Ovo je moj prvi dolazak u Srbiju i neizmjerno me raduje što će moje prvo koncertno predstavljanje biti u okviru ovog Festivala, čiju ideju potpuno podržavam", objasnila je Medunjanin i najavila svoj nastup u pratnji pijaniste Bojana Zulfikarpašića.

"Kompletna muzička postava za ovaj Festival je kompaktna i raduje me da sa nama idu i Skroz, Dvadesetorica, Basheskija, Damir Imamović", najavio je Bure. Govoreći o autorskom filmskom projektu koji je realizirao sa Zoranom Ćatićem izrazio je zadovoljstvo što će se prikazati film koji ukazuje na to šta se dešava kada se djeca u osnovnoj i srednjoj školi suočavaju sa fašizmom i segregacijom.

Svi učesnici prve zvanične konferencije za medije u potpunosti su podržali ideju Festivala i izrazili zadovoljstvo što su dio mladog i dinamičnog tima koji učestvuje u realizaciji ovogodišnjih "Dana Sarajeva u Beogradu".