BiH
0

Završena edukacija za HACCP menadžere za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane

FENA
U Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA) danas su uručeni certifikati za dvije grupe od 26 polaznika koji su nakon završene edukacije "HACCP sistem i njegova implementacija" dobili zvanje HACCP menadžera - savjetnika za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane, odnosno bolesti prenosivih hranom.

Oni su u septembru i oktobru pohađali seminare, a namjera je bila da se educiranjem kadrova kao internih HACCP menadžera podigne nivo znanja uposlenika čime se doprinosi uštedi kod angažmana eksternih stručnjaka te doprinese nivou kontrole zdravstvene ispravnosti hrane.

Edukaciju o temi međunarodnog standarda za sprječavanje i eliminiranja rizika sigurnosti hrane (HACCP koncept) organizirala je kampanija Bio Base d.o.o. koja djeluje u okviru Poslovnog inkubatora Sarajevske regionalne razvojne agencije.

Implementacijom HACCP-a opasnost, odnosno rizici od trovanja hranom dovode se na visoki nivo samokontrole, a kompanije osim što se prilagođavaju tržištu time osiguravaju i konkurentnost.

HACCP sistem kontrole sigurnosti hrane zakonska je obaveza regulirana Zakonom o hrani i jedan od preduvjeta za izvoz na tržište EU.