Nekadašnji gigant
17

Završen štrajk u mostarskom Aluminiju: Radnici zabrinuti za sudbinu fabrike

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Jednosatni štrajk upozorenja radnika mostarskog Aluminija d. d. održan je uz prisustvo pet stotina radnika. Predstavnici Sindikata iznijeli su već ranije poznate zahtjeve, a radnicima okupljenim ispred upravne zgrade obratio se i direktor kompanije Mario Gadžić. U slučaju neispunjavanja zahtjeva radnici prijete i generalnim štrajkom.

Poslije okončananja štrajka medijima, kojima nije bio dozvoljen ulaz u krug fabrike, obratio se predsjednik Sindikata radnika Aluminija Romeo Biokšić.

"Željeli smo ovim iskazati nezadovoljstvo za stanje u fabrici, višemjesečne dugove za doprinose, razdvajanje kredita od plaća, neisplaćivanje jubilarnih nagrada suprotno sporazumu koji imamo potpisan, nedonošenje sistematizacije radnih mjesta i pravilnika o platama", ponovio je zahtjev Biokšić.

Kazao je kako je prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora u decembru 2017. godine dogovoreno donošenje ova dva akta, ali da ih i poslije sedam mjeseci još nema.

"Loše je stanje u proizvodnji, nema rezervnih dijelova, loši su uslovi rada. Uprava treba uložiti dodatne napore da se to popravi. Problem ove fabrike je i zbrinjavanje invalida rada druge kategorije. Na pogodna radna mjesta zapošljavaju se novi radnici, a ne zbrinjavaju se invalidi rada ove fabrike", dodao je Romeo Biokšić.

Iskazana je i potreba zapošljavanja novih radnika u proizvodnju, gdje po sistematizaciji radnih mjesta nedostaje kadra.

"Uplata doprinosa za četiri mjeseca je pomogla i mi se zahvaljujemo, ali je to samo kap vode u moru", zaključio je predsjednik Sindikata.

Sindikati su kazali i medijima, a ranije i upravi, da će u slučaju neispunjavanja svih sedam uslova biti će organiziran dvosatni štrajk upozorenja, a potom i generani štrajk.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata i član štrajkačkog odbora, je izjavio kako imaju dvadesetak invalida rada, ali ne i odgovarajuća radna mjesta za njih.

"Povremeno se oslobode mjesta za njih, ali uprava dovodi ljude iz grada. Nije to praksa samo ovog menadžmenta, već i onih prethodnih. Više puta se ukazivalo na taj problem, ali oni ostaju gluhi i rade samo po svom", kazao je Bebek.

On je iskazao zabrinutost za sudbinu firme, smatrajući da je ovo najteže vrijeme od kada ona postoji.

"Novca nema, mi ne znamo gdje je, naš je rad u hali. Pred upravom sam javno pitao, ljudi, jeste li spremni da vodite firmu, ako ne možete – zbogom", poručio je, te kazao kako radnici nemaju pravih informacija o poslovnim pokazateljima firme.

Radnik Stjepan Bevanda pokazao je novinarima da mu je Zavod za zdravstveno osiguranje danas knjižicu ovjerio na samo dva dana, što najbolje oslikava u kakvom je stanju nekadašnji gigant.

"Gospoda treba da preuzmu odgovornost, kao što mi to radimo u proizvodnji. Uprava ima enormne plate, nek preuzme odgovornost. Nismo mi krivi što je ovo nakaradna država", kazao je Bevanda.

Poslije sindikalista, medijima se obratio i Mario Gadžić, direktor Aluminija d.d., kazavši da uprava potpuno podržava zahtjeve štrajka.

"Ne samo da se glas radnika čuje u preduzeću, već treba da se čuje i van njega. Preduzeće već desetak godina ima problema s odnosom vlasnika prema njemu i zakona koji su prisutni, koji ga opterećuju u svakodnevnom poslovanju. Problem struje je historijski problem, jer država nema regulisanu energiju prema najvećim potrošačima", kazao je Gadžić te naglasio veličinu i značaj ove mostarske kompanije u našoj privredi.