Analizirali sve odluke
21

Završen inspekcijski nadzor na Medicinskom fakultetu UNSA, Čavaljuga imenovana zakonito

Klix.ba
Uprava za inspekcije poslove Kantona Sarajevo izvršila je na zahtjev rektora UNSA Rifata Škrijelja inspekcijski nadzor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Prosvjetni inspektori utvrdili su da je Semra Čavaljuga ipak zakonito izabrana za vršiteljicu dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta.

Kantonalni prosvjetni inspektor za visoko obrazovanje Kantona Sarajevo u okviru svojih nadležnosti izvršio je usmjereni inspekcijski nadzor na okolnosti navoda pismene predstavke na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a koji je uputio Univerzitet u Sarajevu na čijem čelu se nalazi Škrijelj.

U obavještenju inspektora navodi se da je inspekcijski nadzor vršen na okolnosti navoda da je odluka o imenovanju Semre Čavaljuge za vršiteljicu dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta UNSA suprotna Zakonu o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

"Jasno proizilazi da u konkretnom slučaju prof. dr. Semra Čavaljuga nije izabrana za vršioca dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta UNSA suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo i Statutu Univerziteta u Sarajevu", piše u mišljenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj (Foto: Klix.ba)
Rektor UNSA Rifat Škrijelj (Foto: Klix.ba)

Inspektori su svoje mišljenje obrazložili time da je Statutom UNSA jasno propisano: "Vršioca dužnosti dekana bira vijeće tajnim glasanjem, natpolovičnom većinom glasova od ukupnog broja članova vijeća fakulteta/akademije" i "Dekan kojem je istekao drugi mandat ne može biti imenovan za vršioca dužnosti".

Kako navode, ni Zakonom o visokom obrazovanju KS, kao ni Statutom UNSA uopće nije propisano da za imenovanje vršioca dužnosti dekana u slučaju privremenog razrješenja ne može biti izabran privremeno razriješeni dekan.

Kantonalna uprava za inspekcije poslove Kantona Sarajevo došla je do ovakvog mišljenja na osnovu uvida u Odluku o suspenziji Čavaljuge (koju je donio Škrijelj 13. novembra 2018. godine), Prijedlog odluke o privremenom razrješenju Čavaljuge (od 13. novembra 2018. godine), Odluku o prijevremenom razrješenju Čavaljuge (koju je donio Škrijelj 11. decembra 2018. godine), Odluku Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta UNSA kojom je Nermin Sarajlić izabran za v. d. dekana (od 14. novembra 2018. godine), Odluku o raspisivanju konkursa za izbor dekana Medicinskog fakulteta UNSA (od 24. decembra 2018. godine), Odluku Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta UNSA o imenovanju Čavaljuge za vršiteljicu dužnosti dekanese (od 24. decembra 2018. godine), Odluku rektora Škrijelja o poništenju odluke kojom je Čavaljuga imenovana za v. d. dekanese (od 28. decembra 2018. godine) i Zaključak Senata UNSA kojim se nalaže Nastavno-naučnom vijeću Medicinskog fakulteta UNSA da u roku od sedam dana imenuje novog vršitelja dužnosti dekana i utvrdi tekst konkursa (od 15. januara 2019. godine).